Wijn en spijs combineren: hors d’oeuvre en voorgerecht

Wijn en spijs combineren: hors d’oeuvre en voorgerecht

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Aardappelsalade met tomaten, artisjokken en geitenkaas

  • Toscane (chardonnay)

Amandelen (gezouten)

  • Sherry (fino of manzanilla)
  • Vin de pays des Côtes de Gascogne (wit)

Ansjovis – Hapjes op basis van

  • Côtes du roussillon (rose)
  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
  • Elzas (sylvaner)

Antipasto

  • Chianti
  • Monica di Sardegna

Artisjokken “a la barigoule”

  • Bordeaux (rose)
  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
  • Loire (rose)

Asperges – Mousseline van

  • Elzas (muscat)

Asperges – salade van met langoustines

  • Friuli (sauvignon)

Asperges met langoustines en truffel in bladerdeeg

  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Asperges met puree

  • Elzas (muscat)

Avocado

  • Bordeaux (droog wit)
  • Bugey (mousserend)
  • Champagne

Carpaccio van ossenhaas met olijfolie en parmezaanse kaas

  • Bourgueil (rood)
  • Cava brut
  • Cabernet franc
  • Champagne millésimé (niet te oud)
  • Chinon
  • Dolcetto (zonder hout)
  • Grüner Veltliner Smaragd
  • Malbec (zonder hout, bijvoorbeeld uit Mendoza)
  • Morellino di Scansano (zonder hout)
  • Pinot gris, pinot grigio (rijk, droog)
  • Riesling spätlese trocken (Pfalz)

Courgettebloem – gefrituurd met tomaten en mozzarella en een zoetzure saus

  • Friuli (tokai)

Crostini

  • Dolcetto
  • Gamay
  • Grechetto (Umbrië)
  • Lugana
  • Montravel (wit)
  • Orvieto
  • Prosecco
  • Rosé, licht en droog (bijvoorbeeld uit de Provence of Languedoc)
  • Tarrango (Australië)
  • Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)

Crudité (rauwkost)

  • Aligoté
  • Bianco di Custoza
  • Duras sec
  • Muscadet
  • Rosé, licht en droog (bijvoorbeeld uit de Provence of Languedoc)
  • Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)

Crudité met aïoli

  • Chardonnay (zonder hout)
  • Mâcon Villages (wit)
  • Pouilly-Fumé
  • Rioja (wit)

Eend (taling) – salade van met linzen

  • Soave classico

Eendenpaté

  • Bonnezeaux
  • Champagne (sec)
  • Riesling vendanges tardives (Elzas)
  • Sauternes
  • Semillon (Australië, bijvoorbeeld Hunter Valley)
  • Vouvray (halfzoet)

Erwtensoep – Koude … met zeekreeft en duif

  • Alto Adige (pinot bianco)

Foie gras (naturel)

  • Banyuls rimage
  • Barsac
  • Corton-charlemagne
  • Listrac

Foie gras op brioches

  • Elzas (hogere tokay)
  • Montrachet
  • Pemarcharmant

Foie gras (gegrild)

  • Jurancon
  • Graves (rood)

Foie gras (gestoomd)

  • Sicilië (liquoroso)

Foie gras – salade van met spinazie en balsamico

  • Alto Adige (gewürztraminer)

Garnalencocktail met cocktailsaus

  • Bergerac (wit)
  • Bordeaux sec
  • Cava brut
  • Côtes de Duras (wit)
  • Crémant d’Alsace
  • Gambellara
  • Sauvignon-semillon (Australië)
  • Vernaccia di San Gimignano

Groenteterrine

  • Crémant de Alsace
  • Frascati
  • Pinot blanc, pinot bianco
  • Prosecco
  • Weissburgunder

Guacamole (avocadodip met nachochips)

  • Grenache (rosé, bijvoorbeeld uit Australië)
  • Pinotage (rosé)
  • Sauvignon blanc (Californië, Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland)

Haring, nieuwe

  • Aligoté
  • ★ Manzanilla of fino (Jerez)
  • Muscadet

Kabeljauw – Marinade van … en zalm met limoen en verse koriander

  • Champagne
  • Macon (wit)

Kaviaar

  • ★ Champagne millésimé
  • Fino (Jerez)
  • Vin jaune (Jura)

Kikkerbilletjes

  • Corbieres (wit)
  • Entre-deux-mers
  • Touraine (sauvignon)

Kippensoep – Heldere … met coquilles saint-jacques

  • Sicilië (chardonnay)

Konijnenzadel – gebraden met rozemarijn en artisjokkensaus

  • Alto Adige (chardonnay)

Kreeftcappuccino

  • Chardonnay (zonder of weinig hout)
  • Sauvignon blanc (Chili of Californië)
  • Viognier

Kwartelei, gevuld, met grof zout

  • Bourgogne (wit)
  • Cava (brut)
  • Chablis
  • Champagne (brut)
  • Manzanilla
  • Pinot blanc
  • Soave

Langoustines – salade van met asperges

  • Friuli (sauvignon)

Langoustines met asperges en truffel in bladerdeeg

  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Lever (gebakken) op brood of toast

  • Champagne (blanc de noirs)
  • Madiran
  • Malbec
  • Pinot gris (Elzas)
  • Semillon (Napa Valley of Australië zoals Hunter Valley)
  • Tokaji Aszú

Linzen (romig) met gepocheerde oester, schuim van mierikswortel en daarbij een crémeuse van oester met zuring

  • Champagne (brut)

Oesters

  • Cap Classique brut
  • ★ Chablis premier cru
  • ★ Champagne blanc de blancs
  • Muscadet de Sèvre et Maine
  • Pouilly-Fumé
  • Sauvignon blanc (Nieuw-Zeeland)

Pasta met Ardense ham, oude Parmezaanse kaas en Cavaillonmeloen

  • Sancerre (rood)
  • Tavel

Patrijs – salade van met appel

  • Alto Adige (pinot nero)

Pompoenensoep

  • Friuli (tocai)

Rode pepers (gegrild) in azijnsaus

  • Clairette de Bellegarde
  • Macon-Lugny (wit)
  • Muscadet

Salade nicoise

  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
  • Knisperende sauvignon blanc

Salade van langoustines met verse truffel en groene asperges

  • Chardonnay (Californië)
  • Condrieu

Sandwich van makreel, zoute stengels en bavarois van witlof en eekhoorntjesbrood

  • Champagne (brut)

Slakken op zijn bourgondisch

  • Bourgogne (Aligoté)
  • Elzas (riesling)
  • Touraine (sauvignon)

Sojasalade

  • Clairette du Languedoc
  • Elzas (tokay)
  • Muscadet

Tomaattartaar en basilicum op crostini

  • Bianco di Costuza
  • Gaillac (wit)
  • Rueda
  • Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)

Tomatensoep – koude met gestoomde langoustines, komkommer en kaviaar

  • Sardinië (vermentino)

Tongsoufflé met erwtensaus en geconfijte tomaat

  • Friuli (sauvignon)

Tonijn – gemarineerd in balsamico en sojasaus

  • Friuli (chardonnay)

Tonijncarpaccio met olijfolie – knoflookdressing

  • Champagne brut (rosé)
  • Muscat (droog, bijvoorbeeld uit Australië of Zuid-Frankrijk)
  • Pinot grigio (droog)

Visterrine

  • Aligoté
  • Chablis
  • Champagne (blanc de blancs)
  • Côtes de Provence (rosé)
  • Picpoul de Pinet
  • Sancerre

Vitello tonnato

  • Friuli (chardonnay)

Zalm – Gerookte … met krab en kaviaar

  • Champagne (top)
  • Meursault (premier cru)

Zalm – Marinade van kabeljauw en … met limoen en verse koriander

  • Champagne
  • Macon (wit)

Zalm – Gelei van … met thee, citroen en dragon

  • Graves (wit)
  • Touraine (sauvignon)

Zalmcarpaccio (rauw) met dilledressing

  • Cap Classique
  • Prosecco
  • Riesling Kabinett trocken (Rheingau)
  • Riesling Smaragd
  • Rousanne-Marsanne

Zalmmousse

  • Bordeaux sec
  • Crémant d’Alsace
  • Crémant de Loire
  • Pessac-Léognan (wit)
  • Riesling (droog, uit Elzas of Kamptal in Oostenrijk)
  • Vonkelwyn brut