Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…
Aardappelsalade met tomaten, artisjokken en geitenkaas
- Toscane (chardonnay)
Amandelen (gezouten)
- Sherry (fino of manzanilla)
- Vin de pays des Côtes de Gascogne (wit)
Ansjovis – Hapjes op basis van
- Côtes du roussillon (rose)
- Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
- Elzas (sylvaner)
Antipasto
- Chianti
- Monica di Sardegna
Artisjokken “a la barigoule”
- Bordeaux (rose)
- Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
- Loire (rose)
Asperges – Mousseline van
- Elzas (muscat)
Asperges – salade van met langoustines
- Friuli (sauvignon)
Asperges met langoustines en truffel in bladerdeeg
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
Asperges met puree
- Elzas (muscat)
Avocado
- Bordeaux (droog wit)
- Bugey (mousserend)
- Champagne
Carpaccio van ossenhaas met olijfolie en parmezaanse kaas
- Bourgueil (rood)
- Cava brut
- Cabernet franc
- Champagne millésimé (niet te oud)
- Chinon
- Dolcetto (zonder hout)
- Grüner Veltliner Smaragd
- Malbec (zonder hout, bijvoorbeeld uit Mendoza)
- Morellino di Scansano (zonder hout)
- Pinot gris, pinot grigio (rijk, droog)
- Riesling spätlese trocken (Pfalz)
Courgettebloem – gefrituurd met tomaten en mozzarella en een zoetzure saus
- Friuli (tokai)
Crostini
- Dolcetto
- Gamay
- Grechetto (Umbrië)
- Lugana
- Montravel (wit)
- Orvieto
- Prosecco
- Rosé, licht en droog (bijvoorbeeld uit de Provence of Languedoc)
- Tarrango (Australië)
- Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)
Crudité (rauwkost)
- Aligoté
- Bianco di Custoza
- Duras sec
- Muscadet
- Rosé, licht en droog (bijvoorbeeld uit de Provence of Languedoc)
- Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)
Crudité met aïoli
- Chardonnay (zonder hout)
- Mâcon Villages (wit)
- Pouilly-Fumé
- Rioja (wit)
Eend (taling) – salade van met linzen
- Soave classico
Eendenpaté
- Bonnezeaux
- Champagne (sec)
- Riesling vendanges tardives (Elzas)
- Sauternes
- Semillon (Australië, bijvoorbeeld Hunter Valley)
- Vouvray (halfzoet)
Erwtensoep – Koude … met zeekreeft en duif
- Alto Adige (pinot bianco)
Foie gras (naturel)
- Banyuls rimage
- Barsac
- Corton-charlemagne
- Listrac
Foie gras op brioches
- Elzas (hogere tokay)
- Montrachet
- Pemarcharmant
Foie gras (gegrild)
- Jurancon
- Graves (rood)
Foie gras (gestoomd)
- Sicilië (liquoroso)
Foie gras – salade van met spinazie en balsamico
- Alto Adige (gewürztraminer)
Garnalencocktail met cocktailsaus
- Bergerac (wit)
- Bordeaux sec
- Cava brut
- Côtes de Duras (wit)
- Crémant d’Alsace
- Gambellara
- Sauvignon-semillon (Australië)
- Vernaccia di San Gimignano
Groenteterrine
- Crémant de Alsace
- Frascati
- Pinot blanc, pinot bianco
- Prosecco
- Weissburgunder
Guacamole (avocadodip met nachochips)
- Grenache (rosé, bijvoorbeeld uit Australië)
- Pinotage (rosé)
- Sauvignon blanc (Californië, Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland)
Haring, nieuwe
- Aligoté
- ★ Manzanilla of fino (Jerez)
- Muscadet
Kabeljauw – Marinade van … en zalm met limoen en verse koriander
- Champagne
- Macon (wit)
Kaviaar
- ★ Champagne millésimé
- Fino (Jerez)
- Vin jaune (Jura)
Kikkerbilletjes
- Corbieres (wit)
- Entre-deux-mers
- Touraine (sauvignon)
Kippensoep – Heldere … met coquilles saint-jacques
- Sicilië (chardonnay)
Konijnenzadel – gebraden met rozemarijn en artisjokkensaus
- Alto Adige (chardonnay)
Kreeftcappuccino
- Chardonnay (zonder of weinig hout)
- Sauvignon blanc (Chili of Californië)
- Viognier
Kwartelei, gevuld, met grof zout
- Bourgogne (wit)
- Cava (brut)
- Chablis
- Champagne (brut)
- Manzanilla
- Pinot blanc
- Soave
Langoustines – salade van met asperges
- Friuli (sauvignon)
Langoustines met asperges en truffel in bladerdeeg
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
Lever (gebakken) op brood of toast
- Champagne (blanc de noirs)
- Madiran
- Malbec
- Pinot gris (Elzas)
- Semillon (Napa Valley of Australië zoals Hunter Valley)
- Tokaji Aszú
Linzen (romig) met gepocheerde oester, schuim van mierikswortel en daarbij een crémeuse van oester met zuring
- Champagne (brut)
Oesters
- Cap Classique brut
- ★ Chablis premier cru
- ★ Champagne blanc de blancs
- Muscadet de Sèvre et Maine
- Pouilly-Fumé
- Sauvignon blanc (Nieuw-Zeeland)
Pasta met Ardense ham, oude Parmezaanse kaas en Cavaillonmeloen
- Sancerre (rood)
- Tavel
Patrijs – salade van met appel
- Alto Adige (pinot nero)
Pompoenensoep
- Friuli (tocai)
Rode pepers (gegrild) in azijnsaus
- Clairette de Bellegarde
- Macon-Lugny (wit)
- Muscadet
Salade nicoise
- Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
- Knisperende sauvignon blanc
Salade van langoustines met verse truffel en groene asperges
- Chardonnay (Californië)
- Condrieu
Sandwich van makreel, zoute stengels en bavarois van witlof en eekhoorntjesbrood
- Champagne (brut)
Slakken op zijn bourgondisch
- Bourgogne (Aligoté)
- Elzas (riesling)
- Touraine (sauvignon)
Sojasalade
- Clairette du Languedoc
- Elzas (tokay)
- Muscadet
Tomaattartaar en basilicum op crostini
- Bianco di Costuza
- Gaillac (wit)
- Rueda
- Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)
Tomatensoep – koude met gestoomde langoustines, komkommer en kaviaar
- Sardinië (vermentino)
Tongsoufflé met erwtensaus en geconfijte tomaat
- Friuli (sauvignon)
Tonijn – gemarineerd in balsamico en sojasaus
- Friuli (chardonnay)
Tonijncarpaccio met olijfolie – knoflookdressing
- Champagne brut (rosé)
- Muscat (droog, bijvoorbeeld uit Australië of Zuid-Frankrijk)
- Pinot grigio (droog)
Visterrine
- Aligoté
- Chablis
- Champagne (blanc de blancs)
- Côtes de Provence (rosé)
- Picpoul de Pinet
- Sancerre
Vitello tonnato
- Friuli (chardonnay)
Zalm – Gerookte … met krab en kaviaar
- Champagne (top)
- Meursault (premier cru)
Zalm – Marinade van kabeljauw en … met limoen en verse koriander
- Champagne
- Macon (wit)
Zalm – Gelei van … met thee, citroen en dragon
- Graves (wit)
- Touraine (sauvignon)
Zalmcarpaccio (rauw) met dilledressing
- Cap Classique
- Prosecco
- Riesling Kabinett trocken (Rheingau)
- Riesling Smaragd
- Rousanne-Marsanne
Zalmmousse
- Bordeaux sec
- Crémant d’Alsace
- Crémant de Loire
- Pessac-Léognan (wit)
- Riesling (droog, uit Elzas of Kamptal in Oostenrijk)
- Vonkelwyn brut