Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…
Aardappelsalade (fris, neutraal)
- Gambellara
- Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)
Aardappelsalade (geconcentreerde smaak)
- Chenin Blanc-chardonnay (Zuid-Afrika)
- Sauvignon blanc
- Sauvignon-chardonnay (Zuid-Afrika)
Aardappelschotel met ansjovis
- Cheverny (wit)
- Côtes de Saint-Mont (wit)
- Rueda (wit)
- Saumur (wit)
- Vin de Pays uit Dodekanisa eilanden
Artisjokken met garnalensalade
- Chardonnay (zonder hout)
- Pinot gris, pinot grigio
- Sauvignon blanc (Argentinië, Chili, Urugay, Nieuw-Zeeland)
Artisjokken met mayo-dip
- Chenin blanc
- Colombard
- Sauvignon de Touraine
- Soave
- Steen
Artisjokken met vinaigrette
- Chenin Blanc/Steen (Zuid-Afrika)
- Côtes de Provence (wit of rosé)
- Grüner Veltliner
- Müller-Thurgau (Duitsland)
- Muscadet
- Orvieto
- Rivaner (Luxemburg)
- Vermentino (Italië)
- Vinho Verde
Asperges
- Abymes
- Apremont
- Arneis
- Bordeaux (wit)
- Entre-deux-mers
- Pinot blanc
- Riesling (uit Nahe, Pfalz, Rheingau en Rheinhessen)
- Sauvignon blanc, met name uit Nieuw-Zeeland en Loire, zoals:
- Menetou-Salon
- Pouilly-Fume
- Quincy
- Reuilly
- Sancerre
- Touraine
Asperges met ham, boter en ei (Zie ook bij asperges)
- Chardonnay (fris, zonder houtrijping)
- Navarra (wit)
- Rioja (wit)
- Rueda
- Somontano
Asperges met hollandaise saus
- Sekt (droog)
Asperges met mousselinesaus (Zie ook bij asperges)
- Elzas (muscat, droog)
Asperges met tuinkruidentapenade
- Riesling Kabinett trocken (Rheingau)
- Riesling Steinfeder of Federspiel (Oostenrijk)
- Sauvignon blanc (fris, bijvoorbeeld uit Nieuw Zeeland of een koel deel van Zuid-Afrika)
Asperges – groen
- Sauvignon de Saint-Bris
- Bordeaux blanc jong, zonder houtrijping
- Sémillon uit Australië
- Grüner Veltliner
- Vermentino
- Arneis
- Verdicchio
- Sauvignon blanc uit Chili of Loire
Aubergine – Gebakken of gegrilde …
- Côteaux d’Aix-en-provence (wit of rose)
- Côtes de Provence (wit of rose)
- Sicilië (droog wit)
- Vermentino (Zuid Frankrijk)
- Vin de Crete
Auberginekaviaar met tomaten, olijfolie, basilicum
- rode wijn zonder houtrijping uit Alto-Adige of Piemonte
- rode wijn uit de Languedoc zoals Minervois
Auberginebeignets
- Beaujolais (rood)
- Bordeaux (droog wit)
- Bourgogne (rood)
Avocado met garnalen en krab
- Chenin blanc/Steen (Zuid-Afrika)
- Pinot blanc
- Pinot grigio
- Soave Classico
- Weissburgunder (Duitsland, Oostenrijk)
Avocado met gemarineerde feta
- Dornfelder
- Gamay de Touraine
- Gavi (wit)
- Grecanico (Sicilië)
- Rías Baixas
Avocado met vinaigrette
- Riesling (droog, Duits)
- Rueda (wit)
- Sauvignon blanc (Chili, Nieuw-Zeeland, Uruguay, Zuid-Afrika)
- Sauvignon (Touraine)
- Fino sherry
Bietensalade
- Bergerac (rose)
- Bordeaux (rose)
- Clairet
- Côtes de Duras (rose)
- Penedès (rosado)
- Rose de Loire
- Somontano (rosado)
Bonen – Groene
- Côtes de Beaune (wit)
- Entre-deux-mers
- Sancerre (wit)
Bonenstoofpot
- Côtes de Roussillon (rood)
- Côtes du Rhône (rood)
- Côteaux du Tricastin (rood)
- Côtes du Luberon (rood)
- Côtes du Ventoux (rood)
Borsjt
- Barbera
- Bardolino
- Beaujolais (rood)
- Dolcetto
- Gamay (Touraine)
- Sherry (amontillado)
Caesar Salade
- Chablis
- Chardonnay (zonder houtrijping)
- Riesling (Australië, Elzas, Washington)
- Sauvignon blanc (Californië)
Caprese, met tomaat, mozarella, basilicum
- Lugana
- Soave
- Gambellara
- Côtes de Provence
- Droge Steen
Champignons
- Beaune (wit)
- Côteaux de giennois (rood)
- Elzas (tokay)
Champignonsalade
- Beaujolais
- Chenin blanc/Steen (Zuid-Afrika)
- Gamay (Touraine)
- Saumur (wit en rood)
- Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit en rood)
Courgettebloem – Gevulde
- Entre-deux-mers
- Graves (wit)
- Pinot blanc
- Rueda
- Soave classico
Crudité
- Bergerac (wit)
- Bianco di Custoza
- Bordeaux (droog wit)
- Chenin blanc/Steen (Zuid-Afrika)
- Côtes de Duras (wit)
- Edelzwicker (Elzas)
- Gambellara
- Grüner Veltliner
- Vin de Pays de Côtes de Gascogne
Doperwten
- Côtes du Jura (wit)
- Saint-romain (wit)
- Touraine (sauvignon)
Eekhoorntjesbrood (gebakken)
- Bergerac (rood)
- Cahors (rood)
- Côtes de Saint-Mont (rood)
Erwtensoep
- Bonarda (Argentinië)
- Grauburgunder
- Tinta Barocca (Zuid-Afrika)
- Tokay Pinot Gris
Franse pasta’s
- Côtes du Rhône (rood)
- Côteaux d’Aix (rose)
Gazpacho
- Fino sherry
- Manzanilla
- Riesling (spatlese, Mosel)
Gegratineerde groenteschotel
- Bordeaux Côtes de Castillon
- Châteauneuf-du-pape (wit)
- Elzas (riesling)
Groentetaart
- Chardonnay-semillon (Australië)
- Orvieto classico
- Pinot blanc
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
Hete Bliksem
- Buzet (wit)
- Corbieres
- Côteaux du Languedoc (rood)
- Côtes du Ventoux (rood)
- La Mancha
- Valdepenas
- Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)
Hutspot
- Barbera
- Côtes du Rhône (villages)
- Côtes du Roussillon (villages)
- Faugeres
- Nero d’avola
- Rueda
- Saint-Chinian
Huzarensalade
- Bullas (rose)
- Costieres de Nimes (rose)
- Côtes de Provence (rose)
- Navarra (rose)
- Pinot grigio
- Pinot noir (Elzas)
- Spätburgunder (Duitsland)
- Vin de Pays d’Oc (rose)
Minestrone
- Bardolino
- Chianti
- Orvieto
- Pinot grigio
- Soave
Paprika – Gevulde
- Côtes du Rhône (rose)
- Elzas (tokay)
- Macon-villages
Peterseliesalade – Gebakken
- Beaune (wit)
- Côteaux du giennois (rood)
- Elzas (tokay)
Pompoensoep
- Conca de Barbera
- Grüner Veltliner
- Navarra (wit)
- Pinot blanc
- Rioja (wit)
- Sauvignon blanc (Californië)
- Soave
Quiche Lorraine
- Côtes de Toul (Vin gris)
- Pinot blanc
- Weissburgunder (Duitsland)
Radicchio – rauw
- Arneis
- Vermentino
- Verdicchio
- Vernaccia
- Cortese
Radicchio – gestoofd of gegegrild
- Nebbiolo
- Dolcetto
- Barbera
- Sangiovese – jong
- Bierzo (Spanje)
- Zweigelt
Ratatouille
- Bandol (wit of rose)
- Côteaux d’Aix-en-Provence (wit of rose)
- Côteaux Varois (wit of rose)
- Côtes de Provence (wit of rose)
Salade ‘puur natuur’ (groene salade met neutrale, frisse dressing)
- Colombard
- Pinot Blanc
Salade van sla en groenten met ei, pijnboompitten, parmezaan
- Pinot Blanc
- Côtes du Rhône Blanc
- Rioja Blanco (of ander Spaans wit)
- Chardonnay-licht zonder hout
Salade – Grieks met tomaat, komkommer, ui, olijf en feta
- Soave
- Griekse wijn zoals Retsina
- Bordeaux sec (licht en droog)
- Costieres de Nimes (wit of rose)
- Côteaux d’Aix-en-Provence (wit of rose)
- Côtes de Provence (wit of rose)
Salade van witlof, peer en roquefort
- Droge Jurançon
- Sauvignon blanc met houtrijping
- Sémillon – assemblages
Salsa verde
- Arneis
Selderij – Gesmoorde
- Côtes du Ventoux (rood)
- Elzas (pinot noir)
- Touraine (sauvignon)
Tapenade
- Côteaux d’Aix-en-Provence (wit)
- Côtes de Provence (wit)
- Fino sherry
- Grüner Veltliner
- Manzanilla
- Muscadet Sevre et Maine
- Vinho Verde
Tomaat
- Arneis
- Carricante
- Cava
- Chenin blanc
- Gavi
- Sauvignon blanc
- Vermentino
- Verdicchio
Tomaattartaar en basilicum op crostini
- Bianco di Costuza
- Gaillac (wit)
- Rueda
- Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)
Vichysoise
- Gambellara
- Sauvignon (Touraine)
- Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)
Waldorffsalade
- Chardonnay-semillon (Australië)
- Chenin-chardonnay (Zuid-Afrika)
- Colombard-chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)
- Sauvignon-chardonnay (Zuid-Afrika)
Witlof – rauw
- Arneis
- Vermentino
- Verdicchio
- Vernaccia
- Cortese
Witlof uit de oven (al dan niet met ham)
- Chardonnay met houtrijping
- Chardonnay-semillon (Australië)
- Orvieto classico
- Pinot blanc
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
Zoete erwten
- Côtes du Rhône(rood)
- Elzas (riesling)
- Graves (wit)
Zuurkool (met worst)
- Elzas (riesling)
- Elzas (sylvaner)