Zomerse salade met doperwt, tuinbonen en fetakaas


Zomerse salade met doperwt, tuinbonen en fetakaas

Ingrediënten voor twee personen:

  •  groene sla en rucola, hoeveelheid naar wens
  •  100 gram ongedopte verse doperwten
  •  100 gram ongedopte tuinbonen
  •  100 gram feta of Nederlandse ‘grie’ (Biologische geitenkaas)
  •  een paar plakjes komkommer, eerst in plakjes snijden daarna in reepjes
  •  100 ml (geiten) yoghurt
  •  1 eetlepel mayonaise, naar wens
  •  ½ teentje knoflook
  •  verse munt en peterselie
  •  zout en peper

Haal de doperwten en de tuinbonen uit de schil. Doe de doperwten met een paar blaadjes fijngesneden munt met water en wat zout in een pan. Voeg na 5 minuten de tuinbonen toe. Laat nog een paar minuten doorkoken en proef of de doperwten gaar zijn. Ze zijn het lekkerst als de kleur nog frisgroen is en als ze nog een bite hebben. Doe de doperwten en tuinbonen in een zeef en spoel af met koud water. Haal naar wens het velletje van de tuinbonen. Dit heet dubbeldoppen. Ik vind ze zo het lekkerst.

Maak een dressing van de yoghurt, peterselie, knoflook, zout en peper. Voeg naar wens mayonaise toe. Dat maakt het geheel wat voller.

Leg de sla op een bord. Daarover heen gaan de boontjes, de komkommer, de feta en een paar blaadjes fijngesneden munt. Voeg als laatste de dressing toe.

Variant: gebruik andere soorten bonen zoals groene bonen, peultjes die ook kort gekookt moeten worden.

De blauwe bloemetjes zijn van de Bernagie plant, ofwel komkommerkruid. De bloemetjes smaken licht fris naar komkommer. Leuk en lekker om in je tuin te hebben!

WijntipSauvignon Tourraine van Domaine des Corbillieres 2012