Mandoline van Benriner


Mandoline van Benriner

Wat mij betreft is een goede mandoline een onmisbaar hulpmiddel in de keuken. Een mandoline is een schaaf of rasp (zie foto), die je gebruikt om plakjes of julienne van bijvoorbeeld groenten te snijden. Ik kwam de mandoline van Benriner tegen toen ik op zoek was naar een goede truffelschaaf. Ik vond de meeste truffelschaven namelijk niet scherp genoeg, waardoor je het product dat je wil schaven kapot maakt. Zonde – zeker in het geval van een truffel. Toen ik de Benriner zag, was mijn eerste gedachte: kunstof, kan dat wel goed zijn? Maar al na het eerste gebruik kan ik niet meer zonder! Het is echt een ideaal hulpmiddel: je schaaft met gemak plakjes van groenten en fruit. Ook van groenten die een zachte schil hebben, zoals de aubergine. Geweldig.

Deze mandoline van het merk Benriner is dus niet voor niets al jaren een begrip onder koks.

Benriner mandolines worden in Japan gemaakt van een stevig en voedselveilig kunststof en worden voorzien van vlijmscherpe messen. De mandoline heeft een glad mes dat traploos verstelbaar is van 0,2 tot 5 mm. Zo maak je met de grootste precisie flinterdunne plakjes. Ook wordt de Benriner mandoline geleverd met drie eenvoudig verwisselbare juliennemesjes en een vingerbeschermer. Dit model heeft een standaard snijbreedte van 64 mm.

In NRC van 14 juni staat een leuk artikel over het gebruik van deze mandoline.

http://www.nrc.nl/koken/2014/06/14/het-knollentuintje-van-niven-kunz/