Zomerse quinoa salade
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 ui
- 200 gram quinoa
- 5-8 zongedroogde tomaten
- paar blaadjes verse basilicum
- rasp en sap van een ½ biologische citroen
- 1 kleine stevige courgette
- 3 eetlepels pijnboompitten
- ½ bouillonblokje met 400 ml water of (beter) 400 ml zelfgemaakte bouillon
- kokosolie om te bakken en olijfolie voor de salade
Snij de ui fijn en bak deze glazig in een pan met een eetlepel kokosolie. Voeg de quinoa en de bouillon toe. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de quinoa. Meestal is dat 1 deel quinoa en 2 delen water (in dit geval bouillon). Roer dit goed door en breng dit aan de kook. Na 15-20 minuten is dit klaar. Laat dit in een grote schaal afkoelen.
Snij in de tussentijd de courgette en de tomaten zeer fijn. Snij naar wens wat linten af met een kaasschaaf of mandoline, voordat je de courgette in fijne blokjes snijd. De courgette wordt rauw gegeten, snijd dit zo fijn mogelijk. Breng dit op smaak met 1-2 eetlepels olijfolie en de citroensap en de citroenrasp.
Rooster de pijnboompitten in een pan totdat ze goudbruin zijn, laat ze afkoelen op een bord. Bak de linten courgette in dezelfde pan in een klein beetje olijfolie. Het is voldoende om ze kort om en om te bakken. 1 minuut per kant is genoeg.
Als alle ingrediënten zijn afgekoeld meng je de quinoa, de tomaten, de courgette blokjes, basilicum en de pijnboompitten door elkaar. Breng dit op smaak met olijfolie en zout en peper. Je kan het natuurlijk zo presenteren als op de foto, maar het belangrijkste is dat het lekker is! Dit is ook een heerlijke salade voor een picknick!
Wijntip: Malvira Bric Bianco
http://www.avalonwijnenspijs.nl/webshop/wijn/wit/malvira-bric-bianco.html