Wijn en spijs combineren: gevogelte en konijn

Wijn en spijs combineren: gevogelte en konijn

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Aji de gallina

  • Chardonnay (met houtrijping uit o.a. Argentinië, Chili, Uruguay)
  • Grauburgunder
  • Pinot gris/ pinot grigio
  • Rose (stevig, droog)
  • Tokay pinot gris

Barbarie aux olives

  • Anjou (cabernet rood)
  • Canon-fronsac
  • Mondeuse (Savoie)

Bresse-kip met langoustines

  • Bâtard-Montrachet

Canard a l’orange – Zie bij Eend – Canard a l’orange

Confit de canard of d’oie

  • Cahors
  • Carinena
  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Côtes du Rhône villages (rood)
  • Gigondas
  • Grenache (Australië)
  • Madiran
  • Malbec (Argentinië)
  • Shiraz (Australië)
  • Tannat (Uruguay)
  • Vacqueyras

Coq au Riesling

  • Riesling

Coq au vin

  • Beaujolais (cru)

Duif

  • Cabernet sauvignon (Chili)
  • Cabernet-shiraz (Australië)
  • Canon-Fronsac
  • Carmenere (Chili)
  • Fronsac
  • Lalande-de-Pomerol
  • Listrac-Medoc
  • Margaux
  • Pauillac
  • Saint-Estephe
  • Vino nobile di Montepulciano

Duif met ganzenlever

  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Madiran
  • Merlot (Argentinië, Californië, Washington, Zuid-Afrika, Zuid-Frankrijk)
  • Pomerol
  • Saint-Emilion

Duif – Voorjaarsduif

  • Bordeaux (rood)
  • Crozes-hermitage (rood)
  • Touraine (gamay)

Duif met rode kersen en saus van amarone

  • Amarone della Valpolicella

Eend (tam)

  • Chardonnay (stevig uit o.a. Argentinië, Australië, Chili)
  • Côtes de Provence (rose)
  • Givry
  • Grauburgunder
  • Monthelie (rood)
  • Morey-Saint-Denis (rood)
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Riesling (droog of halfdroog uit Baden, Pfalz, Elzas, Australië)
  • Saint-Aubin (rood)
  • Saint-Romain (rood)
  • Semillon (Australië)
  • Tavel
  • Tokay Pinot Gris

Eend (wild)

  • Cabernet sauvignon (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje)
  • Carmenere (Chili)
  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Madiran
  • Merlot (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje)
  • Nuits-Saint-Georges
  • Pommard
  • Tannat (Uruguay, top)

Eend – Pekingeend

  • Cava seco
  • Clairette de Die
  • Gewürztraminer
  • Müller-Thurgau
  • Muscat
  • Pinot gris
  • Pinot noir / spätburgunder
  • Riesling spätlese
  • Rosso di Montalcino
  • Shiraz (licht, fruitig)
  • Tarrango
  • Tierra de Castilla y Léon (Spanje) (niet houtgerijpt)

Eend – Wilde … met bosbessensaus

  • Carmenere (Chili)
  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Madiran
  • Merlot (Argentinië, Californië, Chili)
  • Tannat (Uruguay, top)

Eend – Wilde … met kersensaus

  • Aloxe-Corton
  • Gevrey-Chambertin
  • Marsannay
  • Merlot (o.a. Chili)
  • Morey-Saint-Denis
  • Morgon

Eend – Wilde … met truffel en selderij

  • Lalande-de-Pomerol
  • Pomerol
  • Rhône (top, o.a. Côte Rotie)
  • Shiraz (Australië)

Eend – Brochettes met eendenhart

  • Chinon
  • Côtes du Rhône villages
  • Saint-Georges-Saint-Emilion

Eend – Canard a l’orange

  • Barsac (als de bereiding van de eend zoet is)
  • Bonnezeaux
  • Bourgogne (rood)
  • Cahors
  • Chardonnay (fruitig)
  • Côteaux du Layon
  • Côtes du Jura (jaune)
  • Fleurie
  • Gewürztraminer (Elzas)
  • Graves (rood)
  • Julienas
  • Monbazillac
  • Quarts de Chaume
  • Saint-Joseph (rood)
  • Sauternes (als de bereiding van de eend zoet is)
  • Semillon (Australië)

Eend – Gevuld

  • Bandol (rood)
  • Buzet (rood)
  • Saint-Emilion (grand cru)

Eend – Jonge … met perzik

  • Banyuls
  • Chinon (rood)
  • Graves (rood)

Eend met raapjes

  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rood)
  • Puisseguin Saint-Emilion
  • Saumur-champigny

Eend (taling) – Risotto met …, munt en wilde paddestoelen

  • Barolo

Eendenborst met munt

  • Sicilië (rood)

Eendenlever (gebakken)

  • Barsac
  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Grauburgunder
  • Jurancon
  • Loupiac
  • Madiran
  • Monbazillac
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Sauternes
  • Tannat (Uruguay)
  • Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
  • Tokay Pinot Gris

 Eendenlever (pate of terrine)

  • Barsac
  • Grauburgunder
  • Jurancon
  • Loupiac
  • Monbazillac
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Sauternes
  • Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
  • Tokay Pinot Gris

Fazant

  • Chambolle-Musigny
  • Chardonnay (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje)
  • Meursault
  • Pinot noir (Californië, Chili, Zuid-Afrika)
  • Pouilly-Fuisse
  • Volnay

Fazant – Gebraden … met Calvados-appelsaus

  • Cabernet sauvignon (top uit Californië, Chili, Italië, Spanje)
  • Côte Rotie
  • Crozes-Hermitage
  • Gevrey-Chambertin (en soortgelijke Bourgogne)
  • Riesling spatlese (droog of halfdroog uit Baden of Pfalz)
  • Shiraz (Australië)

Fazant met zuurkool

  • Chardonnay (zie bij Fazant)
  • Grauburgunder
  • Pinot gris/ pinot grigio
  • Tokay Pinot Gris

Fazant op likeur

  • Moulis
  • Pommard
  • Saint-Nicolas de Bourgueil

 Fazant – Tortelloni van … met bloemkoolsaus en zwarte truffel

  • Marche (cabernet sauvignon)

Gans (evt. gevuld)

  • Anjou (cabernet franc)
  • Beaujolais (cru)
  • Beaujolais-villages
  • Bourgogne (rood)
  • Canon-Fronsac
  • Chardonnay (vol)
  • Chenas
  • Côtes de Castillon
  • Côtes du Marmandais (rood)
  • Fronsac
  • Grauburgunder
  • Lalande-de-Pomerol
  • Merlot (o.a. uit Argentinië, Californië, Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
  • Montagne-Saint-Emilion
  • Moulin-a-Vent
  • Pinot noir (uit o.a. Chili, Californië, Zuid-Afrika)
  • Pomerol
  • Riesling (stevig droog of halfdroog)
  • Saint-Emilion
  • Spätburgunder
  • Tokay Pinot Gris

Ganzenlever (gebakken)

  • Barsac
  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Grauburgunder
  • Jurancon
  • Loupiac
  • Madiran
  • Monbazillac
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Sauternes
  • Tannat (Uruguay)
  • Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
  • Tokay Pinot Gris

Ganzenlever (pate of terrine)

  • Barsac
  • Grauburgunder
  • Jurancon
  • Loupiac
  • Monbazillac
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Sauternes
  • Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
  • Tokay Pinot Gris

Haan – Gebraden

  • Bourgogne (wit)
  • Côtes du Rhône (rose)
  • Touraine-mesland

Haan – Coq au vin rouge

  • Châteauneuf-du-pape (rood)
  • Côtes de Beaune
  • Ladoix
  • Touraine (cabernet)

Hoen – Gemeste jonge … demi-deuil

  • Arbois (wit)
  • Chevalier-montrachet
  • Julienas

Hoen – Gemeste jonge … met zoutkorst

  • Côtes du Rhône (rood)
  • Listrac
  • Macon-villages (wit)

Kalkoen – Gebakken of gebraden

  • Chardonnay (uit o.a. Argentinië, Australië, Californië, Canada, Chili, Zuid Frankrijk, Zuid Italië)

Kalkoen – Gerookte

  • Grauburgunder
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Tokay Pinot Gris

Kalkoen – Gevulde

  • Bourgogne (rood)
  • Chardonnay (op hout gerijpt, uit o.a. Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje, Zuid-Afrika)
  • Gevrey-Chambertin
  • Marsannay (rood)
  • Mercurey (rood)
  • Morey-Saint-Denis (rood)
  • Pinot noir (Californië, Chili, Oregon, Spanje, Zuid-Afrika)
  • Spätburgunder (Baden)

Kalkoen met kastanje

  • Meursault (wit)
  • Saint-joseph (rood)
  • Sancerre (rood)

Kalkoen – Jonge … aan het spit

  • Châteaumeillant (rose)
  • Graves (wit)
  • Monthelie

Kalkoenvlees met roquefort

  • Bourgogne Aligoté
  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
  • Côtes du Jura (wit)

Kip – Gebakken, gegrild of uit de oven

  • Chardonnay (Bulgarije, Puglia, Zuid Frankrijk)
  • Côtes de Provence (rose)
  • Côtes de Roussillon (rood)
  • Macon-Villages
  • Pinot gris, pinor grigio
  • Rose d’Anjou
  • Vin de pays d’Oc (rose)

Kip met amandelen

  • Chardonnay (uit o.a. Argentinië, Australië, Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
  • Grauburgunder
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Tokay Pinot Gris

Kip met ananas

  • Chardonnay (fruitig, uit o.a. Argentinië, Australië, Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
  • Graves Superieur (halfzoet)
  • Muscat (droog)
  • Torrontes (Argentinië)

Kip met calvados

  • Anjou (droog)
  • Chardonnay/semillon (Australië)
  • Chenin blanc/ steen (Zuid-Afrika)
  • Grüner Veltliner
  • Saumur (droog)
  • Semillon (Australië)
  • Vouvray (droog)

Kip met champagnesaus

  • Cava
  • Champagne (brut)
  • Cremant d’Alsace
  • Overige mousserende, droge wijnen

Kip met champignonsaus

  • Bergerac (rood)
  • Bourgogne (rood)
  • Buzet
  • Côtes de Provence (rose)
  • Pinot noir (Elzas, Corsica)

Kip met citroen

  • Calabrië (rood)

Kip met gehakt (gevuld)

  • Bullas (rose)
  • Corbieres (rose)
  • Costieres de Nimes (rose)
  • Côtes de Provence (rose)
  • Côtes de Saint-Mont (rose)
  • Navarra (rose)

Kip met kerrie

  • Côtes de Provence (rose)
  • Gewürztraminer (Elzas)
  • Grüner Veltliner
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi
  • Viognier (Zuid Frankrijk)

Kip met salie

  • Côtes de Saint-Mont (wit)
  • Viognier (Zuid Frankrijk e.d.)

Kip met tomatensaus

  • Bullas (rosé)
  • Costieres de Nimes (rosé)
  • Côtes de Provence (rosé)
  • Navarra (rosé)
  • Syrah Vin de Pays d’Oc (rosé)

Kip – Gebraden … met verse pasta, foie gras en truffels

  • Supertuscan, zoals Sassicaia

Kippenkerrie

  • Côtes du Rhône
  • Elzas (tokay)
  • Montagne Saint-Emilion

Kippenlever

  • Pinot blanc

Kippenlever met spek

  • Grüner Veltliner
  • Müller-Thurgau (Franken)
  • Orvieto classico
  • Silvaner (Franken)

Kippenlever – Risotto met … en geitenkaas

  • Alto Adige (cabernet sauvignon)

Kippenragout

  • Bourgogne (wit)
  • Macon-Villages
  • Pinot blanc
  • Pinot grigio
  • Rueda
  • Sauvignon (Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
  • Vire-Clesse

Kip – Roergebakken, kruidig

  • Côtes de Saint-Mont (wit)
  • Gewürztraminer
  • Grauburgunder
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Syrah Vin de Pays d’Oc (rose)
  • Tokay Pinot Gris
  • Viognier

Kip tandoori

  • Bergerac (rosé)
  • Bordeaux (rosé)
  • Buzet (rosé)
  • Costieres de Nimes (rosé)
  • Côtes de Duras (rosé)
  • Côtes de Gascogne (chardonnay)
  • Côtes de Saint-Mont (rosé)
  • Côtes du Frontonnais (rosé)
  • Gambellara
  • Jardin de la France (chardonnay)
  • Touraine (sauvignon)

Konijn

  • Anjou villages (rood)
  • Bourgueil (rood)
  • Cabernet franc (Hongarije)
  • Chardonnay (Argentinië, Californië, Chili, Uruguay, Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië)
  • Chinon
  • Chiroubles
  • Grauburgunder
  • Hautes-Côtes de Beaune (rood) en soortgelijke Bourgogne
  • Menetou-Salon (rood)
  • Pinot gris/ pinot grigio
  • Saint-Nicolas-de-Bourgeuil (rood)
  • Saumur-Champigny
  • Tokay Pinot Gris

Konijn – Gebraden jong

  • Auxey-Duresses (rood)
  • Crozes-hermitages (rood)
  • Puisseguin Saint-Emilion

Konijn met pruimen

  • Bergerac
  • Bordeaux Côtes de Francs
  • Buzet
  • Canon-Fronsac
  • Fronsac
  • Lalande de Pomerol
  • Merlot (o.a. Chili, Uruguay, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
  • Montagne-Saint-Emilion
  • Pecharmant
  • Premieres Côtes de Blaye
  • Sainte-Foy Bordeaux
  • Saint-Emilion

Konijnenlever

  • Anjou (rood)
  • Anjou villages (rood)
  • Bourgueil
  • Chinon
  • Saint-Nicolas-de-Bourgueil
  • Saumur-Champigny

Konijn – Pastei van jong … met marjolein

  • Beaujolais
  • Saint-Joseph (wit)

Konijnenragout

  • Beaujolais-villages (rood)
  • Côtes de Blaye (wit)
  • Touraine (rose)

Konijn – Gebraden … met mosterd

  • Côtes de Provence (wit)
  • Sancerre (rood)
  • Tavel

Konijn – Ravioli van … met rivierkreeft en courgettebloem

  • Piemonte (chardonnay)

Konijn met stracci en wilde paddestoelen

  • Veneto (pinot nero)

Kuiken – Baskisch

  • Bordeaux (droog wit)
  • Côteaux du Languedoc (rose)
  • Côtes de Duras (sauvignon)

Kuiken – Gesauteerd … op morilles

  • Arbois (wit)
  • Sancerre (wit)
  • Savigny-les-beaune (rood)

Kuiken op riesling

  • Côtes du Rhône (rose)
  • Elzas grand cru (riesling)
  • Touraine (sauvignon)

Kuikentje van Wantzenau

  • Beaujolais
  • Côtes de Toul gris (rose)
  • Elzas (gutedel)

Kwartel

  • Bourgogne (rood)
  • Canon-Fronsac
  • Carmignano (Toscane)
  • Fronsac
  • Graves (rood)
  • Lalande-de-Pomerol
  • Merlot (uit o.a. Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
  • Pessac-Leognan
  • Pinot noir
  • Pomerol
  • Ribera del Duero (crianza)
  • Rioja (rood, crianza)
  • Saint-Emilion
  • Sankt Laurent
  • Spätburgunder (Baden)

Kwartel met druiven

  • Muscat (Elzas of Zuid Frankrijk, droog)
  • Torrontes (Argentinië)

Kwartel – Geroosterde … met gepureerde kabeljauw

  • Piemonte (chardonnay)

Magret au poivre vert

  • Bergerac (rood)
  • Bourgueil (rood)
  • Saint-joseph (rood)

Papardelle met konijnensaus

  • Rosso Piceno Superiore

Parelhoen

  • Chardonnay (uit o.a. Argentinië, Australië, Californië, Canada, Chili, Zuid Frankrijk)
  • Viognier (Zuid Frankrijk)

Parelhoen – Met kruiden en knoflook gevuld

  • Bullas (rosé)
  • Corbieres (rosé)
  • Costieres de Nîmes (rosé)
  • Côteaux du Languedoc (rosé)
  • Faugeres (rosé)
  • Minervois (rosé)
  • Navarra (rosé)
  • Jumilla (rosé)
  • Yecla (rosé)

Parelhoen – Jonge … op armagnac

  • Chassagne-montrachet (rood)
  • Fleurie
  • Saint-Estephe

Parelhoen met parmaham

  • Sangiovese di Romagna
  • Soave Classico
  • Valpolicella Classico
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Patrijs

  • Aloxe-Corton (rood)
  • Beaune (rood)
  • Cabernet sauvignon (hoge kwaliteit uit o.a. Calinornie, Chili)
  • Gevrey-Chambertin
  • Margaux
  • Pauillac
  • Pessac-Leognan
  • Pinotage (hoge kwaliteit)
  • Pommard
  • Saint-Julien
  • Santenay (rood)

Piepkuiken / poussin (gebakken / gebraden)

  • Bourgogne (rood, wat ruller zoals uit Morey-Saint-Denis of Santenay)
  • Bourgogne (wit, stevig zoals uit Mâcon)
  • Graves (rood)
  • Merlot (Chili, Argentinië)
  • Pomerol
  • Rioja crianza (rood)
  • Sancerre
  • Vintage champagne
  • Vouvray

Struisvogelbiefstuk

  • Carmenere (Chili)
  • Côtes de Provence (rose)
  • Malbec (Argentinië)
  • Pinotage
  • Shiraz, Cabertnet-shiraz (Australië)
  • Tinta Barocca

Tjap tjoy

  • Gewürztraminer (Elzas)
  • Rosé (droog)