Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…
Aji de gallina
- Chardonnay (met houtrijping uit o.a. Argentinië, Chili, Uruguay)
- Grauburgunder
- Pinot gris/ pinot grigio
- Rose (stevig, droog)
- Tokay pinot gris
Barbarie aux olives
- Anjou (cabernet rood)
- Canon-fronsac
- Mondeuse (Savoie)
Bresse-kip met langoustines
- Bâtard-Montrachet
Canard a l’orange – Zie bij Eend – Canard a l’orange
Confit de canard of d’oie
- Cahors
- Carinena
- Côtes de Saint-Mont (rood)
- Côtes du Rhône villages (rood)
- Gigondas
- Grenache (Australië)
- Madiran
- Malbec (Argentinië)
- Shiraz (Australië)
- Tannat (Uruguay)
- Vacqueyras
Coq au Riesling
- Riesling
Coq au vin
- Beaujolais (cru)
Duif
- Cabernet sauvignon (Chili)
- Cabernet-shiraz (Australië)
- Canon-Fronsac
- Carmenere (Chili)
- Fronsac
- Lalande-de-Pomerol
- Listrac-Medoc
- Margaux
- Pauillac
- Saint-Estephe
- Vino nobile di Montepulciano
Duif met ganzenlever
- Côtes de Saint-Mont (rood)
- Madiran
- Merlot (Argentinië, Californië, Washington, Zuid-Afrika, Zuid-Frankrijk)
- Pomerol
- Saint-Emilion
Duif – Voorjaarsduif
- Bordeaux (rood)
- Crozes-hermitage (rood)
- Touraine (gamay)
Duif met rode kersen en saus van amarone
- Amarone della Valpolicella
Eend (tam)
- Chardonnay (stevig uit o.a. Argentinië, Australië, Chili)
- Côtes de Provence (rose)
- Givry
- Grauburgunder
- Monthelie (rood)
- Morey-Saint-Denis (rood)
- Pinot gris, pinot grigio
- Riesling (droog of halfdroog uit Baden, Pfalz, Elzas, Australië)
- Saint-Aubin (rood)
- Saint-Romain (rood)
- Semillon (Australië)
- Tavel
- Tokay Pinot Gris
Eend (wild)
- Cabernet sauvignon (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje)
- Carmenere (Chili)
- Côtes de Saint-Mont (rood)
- Madiran
- Merlot (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje)
- Nuits-Saint-Georges
- Pommard
- Tannat (Uruguay, top)
Eend – Pekingeend
- Cava seco
- Clairette de Die
- Gewürztraminer
- Müller-Thurgau
- Muscat
- Pinot gris
- Pinot noir / spätburgunder
- Riesling spätlese
- Rosso di Montalcino
- Shiraz (licht, fruitig)
- Tarrango
- Tierra de Castilla y Léon (Spanje) (niet houtgerijpt)
Eend – Wilde … met bosbessensaus
- Carmenere (Chili)
- Côtes de Saint-Mont (rood)
- Madiran
- Merlot (Argentinië, Californië, Chili)
- Tannat (Uruguay, top)
Eend – Wilde … met kersensaus
- Aloxe-Corton
- Gevrey-Chambertin
- Marsannay
- Merlot (o.a. Chili)
- Morey-Saint-Denis
- Morgon
Eend – Wilde … met truffel en selderij
- Lalande-de-Pomerol
- Pomerol
- Rhône (top, o.a. Côte Rotie)
- Shiraz (Australië)
Eend – Brochettes met eendenhart
- Chinon
- Côtes du Rhône villages
- Saint-Georges-Saint-Emilion
Eend – Canard a l’orange
- Barsac (als de bereiding van de eend zoet is)
- Bonnezeaux
- Bourgogne (rood)
- Cahors
- Chardonnay (fruitig)
- Côteaux du Layon
- Côtes du Jura (jaune)
- Fleurie
- ★ Gewürztraminer (Elzas)
- Graves (rood)
- Julienas
- Monbazillac
- Quarts de Chaume
- Saint-Joseph (rood)
- Sauternes (als de bereiding van de eend zoet is)
- Semillon (Australië)
Eend – Gevuld
- Bandol (rood)
- Buzet (rood)
- Saint-Emilion (grand cru)
Eend – Jonge … met perzik
- Banyuls
- Chinon (rood)
- Graves (rood)
Eend met raapjes
- Côteaux d’Aix-en-Provence (rood)
- Puisseguin Saint-Emilion
- Saumur-champigny
Eend (taling) – Risotto met …, munt en wilde paddestoelen
- Barolo
Eendenborst met munt
- Sicilië (rood)
Eendenlever (gebakken)
- ★ Barsac
- Côtes de Saint-Mont (rood)
- Grauburgunder
- Jurancon
- Loupiac
- Madiran
- Monbazillac
- Pinot gris, pinot grigio
- ★ Sauternes
- Tannat (Uruguay)
- Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
- Tokay Pinot Gris
Eendenlever (pate of terrine)
- Barsac
- Grauburgunder
- Jurancon
- Loupiac
- Monbazillac
- Pinot gris, pinot grigio
- Sauternes
- Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
- Tokay Pinot Gris
Fazant
- Chambolle-Musigny
- Chardonnay (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje)
- Meursault
- Pinot noir (Californië, Chili, Zuid-Afrika)
- Pouilly-Fuisse
- Volnay
Fazant – Gebraden … met Calvados-appelsaus
- Cabernet sauvignon (top uit Californië, Chili, Italië, Spanje)
- Côte Rotie
- Crozes-Hermitage
- Gevrey-Chambertin (en soortgelijke Bourgogne)
- Riesling spatlese (droog of halfdroog uit Baden of Pfalz)
- Shiraz (Australië)
Fazant met zuurkool
- Chardonnay (zie bij Fazant)
- Grauburgunder
- Pinot gris/ pinot grigio
- Tokay Pinot Gris
Fazant op likeur
- Moulis
- Pommard
- Saint-Nicolas de Bourgueil
Fazant – Tortelloni van … met bloemkoolsaus en zwarte truffel
- Marche (cabernet sauvignon)
Gans (evt. gevuld)
- Anjou (cabernet franc)
- Beaujolais (cru)
- Beaujolais-villages
- Bourgogne (rood)
- Canon-Fronsac
- Chardonnay (vol)
- Chenas
- Côtes de Castillon
- Côtes du Marmandais (rood)
- Fronsac
- Grauburgunder
- Lalande-de-Pomerol
- Merlot (o.a. uit Argentinië, Californië, Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
- Montagne-Saint-Emilion
- Moulin-a-Vent
- Pinot noir (uit o.a. Chili, Californië, Zuid-Afrika)
- Pomerol
- Riesling (stevig droog of halfdroog)
- Saint-Emilion
- Spätburgunder
- Tokay Pinot Gris
Ganzenlever (gebakken)
- ★ Barsac
- Côtes de Saint-Mont (rood)
- Grauburgunder
- Jurancon
- Loupiac
- Madiran
- Monbazillac
- Pinot gris, pinot grigio
- ★ Sauternes
- Tannat (Uruguay)
- Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
- Tokay Pinot Gris
Ganzenlever (pate of terrine)
- Barsac
- Grauburgunder
- Jurancon
- Loupiac
- Monbazillac
- Pinot gris, pinot grigio
- Sauternes
- Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
- Tokay Pinot Gris
Haan – Gebraden
- Bourgogne (wit)
- Côtes du Rhône (rose)
- Touraine-mesland
Haan – Coq au vin rouge
- Châteauneuf-du-pape (rood)
- Côtes de Beaune
- Ladoix
- Touraine (cabernet)
Hoen – Gemeste jonge … demi-deuil
- Arbois (wit)
- Chevalier-montrachet
- Julienas
Hoen – Gemeste jonge … met zoutkorst
- Côtes du Rhône (rood)
- Listrac
- Macon-villages (wit)
Kalkoen – Gebakken of gebraden
- Chardonnay (uit o.a. Argentinië, Australië, Californië, Canada, Chili, Zuid Frankrijk, Zuid Italië)
Kalkoen – Gerookte
- Grauburgunder
- Pinot gris, pinot grigio
- Tokay Pinot Gris
Kalkoen – Gevulde
- Bourgogne (rood)
- Chardonnay (op hout gerijpt, uit o.a. Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje, Zuid-Afrika)
- Gevrey-Chambertin
- Marsannay (rood)
- Mercurey (rood)
- Morey-Saint-Denis (rood)
- Pinot noir (Californië, Chili, Oregon, Spanje, Zuid-Afrika)
- Spätburgunder (Baden)
Kalkoen met kastanje
- Meursault (wit)
- Saint-joseph (rood)
- Sancerre (rood)
Kalkoen – Jonge … aan het spit
- Châteaumeillant (rose)
- Graves (wit)
- Monthelie
Kalkoenvlees met roquefort
- Bourgogne Aligoté
- Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
- Côtes du Jura (wit)
Kip – Gebakken, gegrild of uit de oven
- Chardonnay (Bulgarije, Puglia, Zuid Frankrijk)
- Côtes de Provence (rose)
- Côtes de Roussillon (rood)
- Macon-Villages
- Pinot gris, pinor grigio
- Rose d’Anjou
- Vin de pays d’Oc (rose)
Kip met amandelen
- Chardonnay (uit o.a. Argentinië, Australië, Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
- Grauburgunder
- Pinot gris, pinot grigio
- Tokay Pinot Gris
Kip met ananas
- Chardonnay (fruitig, uit o.a. Argentinië, Australië, Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
- Graves Superieur (halfzoet)
- Muscat (droog)
- Torrontes (Argentinië)
Kip met calvados
- Anjou (droog)
- Chardonnay/semillon (Australië)
- Chenin blanc/ steen (Zuid-Afrika)
- Grüner Veltliner
- Saumur (droog)
- Semillon (Australië)
- Vouvray (droog)
Kip met champagnesaus
- Cava
- Champagne (brut)
- Cremant d’Alsace
- Overige mousserende, droge wijnen
Kip met champignonsaus
- Bergerac (rood)
- Bourgogne (rood)
- Buzet
- Côtes de Provence (rose)
- Pinot noir (Elzas, Corsica)
Kip met citroen
- Calabrië (rood)
Kip met gehakt (gevuld)
- Bullas (rose)
- Corbieres (rose)
- Costieres de Nimes (rose)
- Côtes de Provence (rose)
- Côtes de Saint-Mont (rose)
- Navarra (rose)
Kip met kerrie
- Côtes de Provence (rose)
- Gewürztraminer (Elzas)
- Grüner Veltliner
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
- Viognier (Zuid Frankrijk)
Kip met salie
- Côtes de Saint-Mont (wit)
- Viognier (Zuid Frankrijk e.d.)
Kip met tomatensaus
- Bullas (rosé)
- Costieres de Nimes (rosé)
- Côtes de Provence (rosé)
- Navarra (rosé)
- Syrah Vin de Pays d’Oc (rosé)
Kip – Gebraden … met verse pasta, foie gras en truffels
- Supertuscan, zoals Sassicaia
Kippenkerrie
- Côtes du Rhône
- Elzas (tokay)
- Montagne Saint-Emilion
Kippenlever
- Pinot blanc
Kippenlever met spek
- Grüner Veltliner
- Müller-Thurgau (Franken)
- Orvieto classico
- Silvaner (Franken)
Kippenlever – Risotto met … en geitenkaas
- Alto Adige (cabernet sauvignon)
Kippenragout
- Bourgogne (wit)
- Macon-Villages
- Pinot blanc
- Pinot grigio
- Rueda
- Sauvignon (Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
- Vire-Clesse
Kip – Roergebakken, kruidig
- Côtes de Saint-Mont (wit)
- Gewürztraminer
- Grauburgunder
- Pinot gris, pinot grigio
- Syrah Vin de Pays d’Oc (rose)
- Tokay Pinot Gris
- Viognier
Kip tandoori
- Bergerac (rosé)
- Bordeaux (rosé)
- Buzet (rosé)
- Costieres de Nimes (rosé)
- Côtes de Duras (rosé)
- Côtes de Gascogne (chardonnay)
- Côtes de Saint-Mont (rosé)
- Côtes du Frontonnais (rosé)
- Gambellara
- Jardin de la France (chardonnay)
- Touraine (sauvignon)
Konijn
- Anjou villages (rood)
- Bourgueil (rood)
- Cabernet franc (Hongarije)
- Chardonnay (Argentinië, Californië, Chili, Uruguay, Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië)
- Chinon
- Chiroubles
- Grauburgunder
- Hautes-Côtes de Beaune (rood) en soortgelijke Bourgogne
- Menetou-Salon (rood)
- Pinot gris/ pinot grigio
- Saint-Nicolas-de-Bourgeuil (rood)
- Saumur-Champigny
- Tokay Pinot Gris
Konijn – Gebraden jong
- Auxey-Duresses (rood)
- Crozes-hermitages (rood)
- Puisseguin Saint-Emilion
Konijn met pruimen
- Bergerac
- Bordeaux Côtes de Francs
- Buzet
- Canon-Fronsac
- Fronsac
- Lalande de Pomerol
- Merlot (o.a. Chili, Uruguay, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
- Montagne-Saint-Emilion
- Pecharmant
- Premieres Côtes de Blaye
- Sainte-Foy Bordeaux
- Saint-Emilion
Konijnenlever
- Anjou (rood)
- Anjou villages (rood)
- Bourgueil
- Chinon
- Saint-Nicolas-de-Bourgueil
- Saumur-Champigny
Konijn – Pastei van jong … met marjolein
- Beaujolais
- Saint-Joseph (wit)
Konijnenragout
- Beaujolais-villages (rood)
- Côtes de Blaye (wit)
- Touraine (rose)
Konijn – Gebraden … met mosterd
- Côtes de Provence (wit)
- Sancerre (rood)
- Tavel
Konijn – Ravioli van … met rivierkreeft en courgettebloem
- Piemonte (chardonnay)
Konijn met stracci en wilde paddestoelen
- Veneto (pinot nero)
Kuiken – Baskisch
- Bordeaux (droog wit)
- Côteaux du Languedoc (rose)
- Côtes de Duras (sauvignon)
Kuiken – Gesauteerd … op morilles
- Arbois (wit)
- Sancerre (wit)
- Savigny-les-beaune (rood)
Kuiken op riesling
- Côtes du Rhône (rose)
- Elzas grand cru (riesling)
- Touraine (sauvignon)
Kuikentje van Wantzenau
- Beaujolais
- Côtes de Toul gris (rose)
- Elzas (gutedel)
Kwartel
- Bourgogne (rood)
- Canon-Fronsac
- Carmignano (Toscane)
- Fronsac
- Graves (rood)
- Lalande-de-Pomerol
- Merlot (uit o.a. Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
- Pessac-Leognan
- Pinot noir
- Pomerol
- Ribera del Duero (crianza)
- Rioja (rood, crianza)
- Saint-Emilion
- Sankt Laurent
- Spätburgunder (Baden)
Kwartel met druiven
- Muscat (Elzas of Zuid Frankrijk, droog)
- Torrontes (Argentinië)
Kwartel – Geroosterde … met gepureerde kabeljauw
- Piemonte (chardonnay)
Magret au poivre vert
- Bergerac (rood)
- Bourgueil (rood)
- Saint-joseph (rood)
Papardelle met konijnensaus
- Rosso Piceno Superiore
Parelhoen
- Chardonnay (uit o.a. Argentinië, Australië, Californië, Canada, Chili, Zuid Frankrijk)
- Viognier (Zuid Frankrijk)
Parelhoen – Met kruiden en knoflook gevuld
- Bullas (rosé)
- Corbieres (rosé)
- Costieres de Nîmes (rosé)
- Côteaux du Languedoc (rosé)
- Faugeres (rosé)
- Minervois (rosé)
- Navarra (rosé)
- Jumilla (rosé)
- Yecla (rosé)
Parelhoen – Jonge … op armagnac
- Chassagne-montrachet (rood)
- Fleurie
- Saint-Estephe
Parelhoen met parmaham
- Sangiovese di Romagna
- Soave Classico
- Valpolicella Classico
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
Patrijs
- Aloxe-Corton (rood)
- Beaune (rood)
- Cabernet sauvignon (hoge kwaliteit uit o.a. Calinornie, Chili)
- Gevrey-Chambertin
- Margaux
- Pauillac
- Pessac-Leognan
- Pinotage (hoge kwaliteit)
- Pommard
- Saint-Julien
- Santenay (rood)
Piepkuiken / poussin (gebakken / gebraden)
- Bourgogne (rood, wat ruller zoals uit Morey-Saint-Denis of Santenay)
- Bourgogne (wit, stevig zoals uit Mâcon)
- Graves (rood)
- Merlot (Chili, Argentinië)
- Pomerol
- Rioja crianza (rood)
- Sancerre
- Vintage champagne
- Vouvray
Struisvogelbiefstuk
- Carmenere (Chili)
- Côtes de Provence (rose)
- Malbec (Argentinië)
- Pinotage
- Shiraz, Cabertnet-shiraz (Australië)
- Tinta Barocca
Tjap tjoy
- Gewürztraminer (Elzas)
- Rosé (droog)