Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte wijn uit…
Overzichtskaart van Italië
Abruzzen
Trebbiano
- Antipasti
- Dukkah
- Risotto met zeevruchten
Alto Adige
Chardonnay
- Gebraden konijnenzadel met rozemarijn en artisjokkensaus
- Geconfijte zalm
- Gebakken filet van zonnevis
- Vitello tonnato
Gewürztraminer
- Salade van foie gras en spinazie met balsamico
Pinot bianco
- Koude erwtensoep met zeekreeft en duif
- Geroosterde zeebaarsfilet
Sauvignon
- Risotto met coquilles saint-jacques en asperges
Campania
Falanghina
- Geschroeide tonijn met een salade van artisjok en appel
Greco di tufo
- Bottarga
- Courgettelinten met pijnboompitten
- Gevulde courgettebloemen
- Kaassoufflé
- Kalfsgehakt met pijnpoompitten en pecorino
- Risotto met tomaat
- Schorseneren
- Venkel met sinaasappel
Friuli
Chardonnay
- Gemarineerde tonijn in balsamico en sojasaus
- Vitello tonnato
Pinot bianco
- Ragout van langoustines en (kalfs)zwezerik
- Geroosterde langoustines met ragout van peultjes
Pinot grigio
- Aardappelgnocchi met kersentomaat en zeebarbeel
- Gegrilde coquilles saint-jacques met aubergines uit de oven en knoflookmayonnaise
Riesling
- Gestoofde zeeduivel
Sauvignon
- Salade van langoustines en asperges
- TongSoufflé met erwtensaus en geconfijte tomaat
(Tokai) friulano
- Gefrituurde courgettebloem met tomaten en mozzarella en zoetzure saus
- Pompoenensoep
- Zeebarbeel of rode mul met aardpeer in de oven
Lazio
Frascati
- Avocadosalade met mozzarella
- Gamba’s van de grill
- Pasta met roomsaus
- Pasta met vissaus
- Pizza frutti di mare
- Tortellini
- Vispizza
Kaas:
- Mozzarella
Lombardije
Franciacorta
- In een korst van zeezout gekookte tarbotfilet
Lugana
- Hors d’oeuvre
- Risotto met mosselen, garnalen, e.d.
- Tomatensalade met mozzarella
Piemonte
Chardonnay
- Gepureerde kabeljauw en geroosterde kwartel
- Ravioli van konijn met rivierkreeft en courgettebloem
- Vitello tonnato
Roero Arneis
- Aioli
- Asperges
- Fritto misto
- Pasta met erwtjes en lente-ui
- Salade met bittere bladsla (radicchio) en radijsspruiten
- Salade met mosterddressing
- Salsa verde
- Schelpdieren met citroendressing
- Tomatentaart
- Vitello tonnato
- Wiener schnitzel
Puglia
Chardonnay
- Gebraden of gegrilde kip of kip uit de oven
- Vitello tonnato
Locorotondo
- Mascarpone
- Pasta Alfredo
- Vitello tonnato
Sardinië
Vermentino
- Koude tomatensoep met gestoomde langoustines, komkommer en kaviaar
- Gebakken of gegrilde aubergine
Sicilië
Chardonnay
- Gestoomde zeekreeft met polenta en wilde paddestoelen
- Heldere kippensoep met coquilles saint-jacques
- Vitello tonnato
Toscane
Chardonnay
- Aardappelsalade met tomaten, artisjokken en geitenkaas
- Fritto misto di pesce
- Geroosterde filet van zonnevis
- Vitello tonnato
Sauvignon
- Ravioli van coquilles Saint-Jacques met basilicumsaus
Verdicchio dei Castelli di Jesi
- Avocadosalade met mozzarella
- Blinde vink
- Gegratineerde linzenschotel
- Groentetaart
- Indiase gerechten
- Jambon persillé
- Kaastaart
- Kabeljauw met parmaham
- Kalfslever met uien
- Kip met kerrie
- Langoustines, asperges en truffel in bladerdeeg
- Parelhoen met parmaham
- Pasta alla Marinara
- Rode mul (op de huid gebakken)
- Stamppot rauwe andijvie met spekjes
- Tomatensalade met mozzarella
- Tonijncarpaccio
- Vitello tonnato
- Wiener schnitzel
Kaas:
- Kruidenboursin
- Taleggio
Vernaccia di San Gimignano
- Garnalencocktail
- Pasta Alfredo
- Pasta met pesto
Umbria
Orvieto
- Artisjokken met vinaigrette
- Kaaskroketten
- Komkommersoep
- Minestrone
- Plateau fruits de mer
- Tomatensalade
Orvieto classico
- Groentetaart
- Japanse gerechten
- Kabeljauw met parmaham
- Kippenlevers met spek
- Op de huid gebakken rode mul
- Pasta met pesto
- Pizza frutti di mare
- Tempura
- Uientaart
- Wiener schnitzel
Umbrië (chardonnay)
- Tagliolini van zwarte inkt van inktvis met broccoli
Veneto
Bianco di Custoza
- Crudité
- Gebakken makreel
- Hors d’Oeuvre
- Pasta met vissaus
- Pizza frutti di mare
- Tomatensalade (met mozzarella)
- Vispizza
Gambellara
- Aardappelsalade (fris, neutraal)
- Ardenner ham
- Crudité
- Gebakken of gegratineerde schol
- Gekookte mosselen
- Haringsalade
- Hors d’oeuvre
- Kip-tandoori
- Koolvis
- Tapenade
- Vichysoise
Lugana – zie onder Lombardije
Soave
- Dim sum
- Garnalen
- Kabeljauw
- Kabeljauwstoofpot
- Minestrone
- Parmaham
- Schelvis
- Tortellini
- Vegetarische pizza
Kaas:
- Bel paese
- Geitenkaas uit Nederland
Soave classico
- Avocado met garnalen of krab
- Garnalenkroketten
- Gevulde courgettebloem
- Kalfsentrecote met kappertjessaus
- Parelhoen met parmaham
- Pasta alla Marinara
- Risotto met zeefruit
- Salade van eend (taling) en linzen
- Tarbot
- Tomatensalade met mozzarella
Kaas:
- Mascarpone
Chardonnay/ sauvignon
- Ravioli van aubergine en taleggio met gesmolten boter en pijnboompitten