Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte wijn uit…
Argentinië
Torrontes
- Ardenner ham met meloen
- Kalfsoester met druiven
- Kip met ananas
- Kwartel met druiven
- Tong Picasso
Australië
Chardonnay & Semillon
- Blanquette de veau
- Garnalencocktail
- Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
- Groentetaart
- Indiase gerechten
- Kalfslever met uien
- Kip met calvados
- Pasta Alfredo
- Pekingeend
- Stamppot rauwe andijvie met spekjes
- Thaise gerechten
- Tomatensalade met mozzarella
- Turkse gerechten
- Vis van de barbecue
- Waldorfsalade
Kaas:
- Vacherin Mont d’Or
Marsanne
- Kalfsoester met citroensaus
Riesling
- Caesar salade
Semillon
- Canard a l’orange
- Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
- Kalfsoester met romige saus
- Kip met calvados
- Tamme eend
- Tortellini
- Zeewolf
Kaas:
- Brebis
- Brillat-Savarin
Chili
Chardonnay (fris, licht)
- Caesar salade
Duitsland
Riesling (algemeen)
- Asperges
- Avocado met vinaigrette
Riesling Kabinett
- Chinese visgerechten
- Dim sum
- Gebakken zwezerik
- Japanse gerechten zoals
- Sashimi
- Sushi
- Tamme eend
- Thaise gerechten
- Zoetzure Chinese gerechten
Riesling Spätlese
- Gebakken zwezerik
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Gekonfijte eendenbout met vijgenchutney
- Harissa
- Kipsalade met kerrie en rozijnen
- Thaise krabkoekjes
- Paté
- Peking eend
- Salade met zoete dressing / ingrediënten (incl. zoet fruit)
Kaas:
- Rijpe witschimmel
Griekenland
Assyrtiko
- Gegrilde (wit)vis
- Gevulde paprika (met feta en oregano)
- Schaal- en schelpdieren
Athiri
- Aardappelschotel met ansjovis
Kaas:
- Feta
Vin de Crete
- Gebakken of gegrilde aubergine
- Kabeljauwstoofpotje
- Tomatensalade
Kaas:
- Feta
Vin de Pays uit Dodekanisa eilanden
- Aardappelsalade met ansjovis
Libanon
Obaideh
- Inktvis
- Kwartel met Parmezaanravioli, knolselderijmousseline, ganzenlever en morieltjes-jus
- Vis van de grill
- Wit vlees
Nieuw-Zeeland
Chardonnay
- Caesar salade
- Gebakken of gegrilde tong
- Kalfslever met uien
- Kreeft (wijn dient dan wel houtrijping te hebben gehad)
- Sashimi
- Tarbot (de topwijnen)
Sauvignon blanc
- Asperges
- Avocado met vinaigrette
- Fruits de mer
- Gerookte zalm
- Gravad lax
- Kaviaar
- Oesters, gegratineerd of rauw
- Roodbaars in zeezout
- Salade met geitenkaas
- Tarbot met kappertjessaus
- Thaise gerechten
- Zalm met mosterdsaus
- Zalm met zuringsaus
Kaas:
- Cabecou
- Camembert
- Crottin de Chavignol
- Franse geitenkaas
- Selles-sur-Cher
- Valençay
Oostenrijk
Grüner Veltliner
- Artisjokken met vinaigrette
- Blinde vink
- Crudité
- Forel au bleu
- Indiase gerechten
- Kaasfondue
- Kip met calvados
- Kip met kerrie
- Kippenlevers met spek
- Paddestoelensalade
- Pasta met pesto
- Surinaamse gerechten
- Tapenade
- Uiensoep
- Varkensvleeswaren
- Wiener schnitzel
Kaas:
- Beaufort
Steiermark (Morillon)
- Asperges met ham, boter en ei
Portugal
Douro
- Aubergine/tomaat/creme fraîche uit de oven
- Kabeljauw
- Tortellini al brodo met citroenzest
Vinho Verde
- Ansjovis
- Artisjokken met vinaigrette
- Gegrilde sardines
- Gerookte makreel
- Stokvis
- Tapenade
Uruguay
Chardonnay
- Blanquette de veau
- Kalfsoester met romige saus
- Konijn
Kaas:
- Epoisses
Tannat (wit!)
Kaas:
- Brebis
Zwitserland
Fendant
- Forel au bleu
- Gebakken baarsfilet
- Kaasfondue
Kaas:
- Beaufort
- Emmenthal
- Raclette