Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte elzas uit…
Overzichtskaart Elzas:
Kijk ook bij de druif als uitgangspunt, want niet alle combinaties worden hier genoemd.
Chasselas
- Forel au bleu
Edelzwicker
- Crudites
Gewürztraminer
- Canard a l’orange
- Kip met kerrie
- Tjap tjoy
Kaas:
- Livarot
- Munster
Gewürztraminer (grand cru)
- Kaassoufflé van munsterkaas
Gewürztraminer (vendanges tardives)
Kaas:
- Maroilles
Gutedel
- Driftige wijting
- Kuikentje van Wanzenau
Klevner
- Forel op amandelen
- Kalfsmedaillons Marengo
- Koude koolvis
Muscat (droog)
- Ardennerham met meloen
- Gravad lax
- Kalfsoester met druivensaus
- Kwartel met druiven
- Mousseline van asperge
- Tong Picasso
Pinot blanc
- Asperges
- Avocado met garnalen of krab
- Dim sum
- Garnalen
- Gebakken mosselen
- Gestoofde paling
- Gevulde courgettebloem
- Gevulde karper
- Griet
- Groentetaart
- Kaasfondue
- Kabeljauw
- Kabeljauwstoofpot
- Kalfsoester met kappertjessaus
- Kalfsvleeskroketten
- Kippenlevers
- Kippenragout
- Quiche Lorraine
- Rillettes
- Rode poon
- Rundercarpaccio
- Schelvis
- Snoek
- Uiensoep
- Uientaart
- Varkensvleeswaren
- Wiener schnitzel
Kaas:
- Banon
- Emmenthal
- Gruyère
- Mascarpone
- Nederlandse geitenkaas
- Raclette
- Sbrinz
Pinot gris
Kaas:
- Morbier
- Trésor (bij een halfdroge wijn)
Pinot gris (grand cru)
- Kalfsvlees – Gebraden of gegrilleerd
Riesling
- Baars
- Baeckeoffe
- Caesar salade
- Forel au bleu
- Fruits de mer
- Gegratineerde groenteschotel
- Gerookte paling
- Gestoomde tarbot
- Gravad lax
- Kaasfondue
- Konijn in roomsaus
- Krab
- Langouste mayonnaise
- Matelotte de l’Ill
- Slakken op zijn bourgondisch
- Snoekbaars
- Tamme eend
- Tong – Gepaneerd en in boter gebakken
- Uientaart
- Zoete erwten
- Zuurkool met worst
Riesling (grand cru)
- Forel – Gepocheerd in court-bouillon
- Kalfsragout a l’ancienne
- Kuiken op riesling
- Zalm – Gerookte
- Zuurkool – Elzasser
Sylvaner
- Baeckeoffe
- Brochettes de Saint-Jacques
- Hapjes op basis van ansjovis
- Oesters a la Marennes
- Zuurkool met worst
Tokay
- Champignons
- Gebakken peterseliesalade
- Gesmoorde ham
- Gevulde paprika
- Kippenkerrie
- Schapenkerrie
- Sojasalade
Kaas:
- Sainte-Maure
Tokay (hogere soorten)
- Foie gras op brioches
- Kalfszwezerik met langoustines