Wijn en spijs combineren: witte elzas

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte elzas uit

Overzichtskaart Elzas:

Kijk ook bij de druif als uitgangspunt, want niet alle combinaties worden hier genoemd.

Chasselas

  • Forel au bleu

Edelzwicker

  • Crudites

Gewürztraminer

  • Canard a l’orange
  • Kip met kerrie
  • Tjap tjoy

  Kaas:

  • Livarot
  • Munster

Gewürztraminer (grand cru)

  • Kaassoufflé van munsterkaas

Gewürztraminer (vendanges tardives)

  Kaas:

  • Maroilles

Gutedel

Klevner

Muscat (droog)

Pinot blanc 

  • Asperges
  • Avocado met garnalen of krab
  • Dim sum
  • Garnalen
  • Gebakken mosselen
  • Gestoofde paling
  • Gevulde courgettebloem
  • Gevulde karper
  • Griet
  • Groentetaart
  • Kaasfondue
  • Kabeljauw
  • Kabeljauwstoofpot
  • Kalfsoester met kappertjessaus
  • Kalfsvleeskroketten
  • Kippenlevers
  • Kippenragout
  • Quiche Lorraine
  • Rillettes
  • Rode poon
  • Rundercarpaccio
  • Schelvis
  • Snoek
  • Uiensoep
  • Uientaart
  • Varkensvleeswaren
  • Wiener schnitzel

  Kaas:

  • Banon
  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Mascarpone
  • Nederlandse geitenkaas
  • Raclette
  • Sbrinz

Pinot gris

  Kaas:

  • Morbier
  • Trésor (bij een halfdroge wijn)

Pinot gris (grand cru)

  • Kalfsvlees – Gebraden of gegrilleerd

Riesling

Riesling (grand cru)

  • Forel – Gepocheerd in court-bouillon
  • Kalfsragout a l’ancienne
  • Kuiken op riesling
  • Zalm – Gerookte
  • Zuurkool – Elzasser

Sylvaner

  • Baeckeoffe
  • Brochettes de Saint-Jacques
  • Hapjes op basis van ansjovis
  • Oesters a la Marennes
  • Zuurkool met worst

Tokay

  • Champignons
  • Gebakken peterseliesalade
  • Gesmoorde ham
  • Gevulde paprika
  • Kippenkerrie
  • Schapenkerrie
  • Sojasalade

  Kaas:

  • Sainte-Maure

Tokay (hogere soorten)

  • Foie gras op brioches
  • Kalfszwezerik met langoustines