Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een rode wijn die is gemaakt van de druif…
Barbera
- Boeuf Stroganoff
- Borsjtj
- Carpaccio (rundvlees)
- Kalfsoester met kappertjessaus
- Lasagna
- Pasta met pesto
- Salami
- Spaghetti bolognese
Kaas:
- Bel paese
Bardolino
- Antipasti
- Borsjtj
- Canneloni (gevuld met kalfsgehakt)
- Carpaccio (rundvlees)
- Corned beef
- Kaaskroketten
- Minestrone
- Parmaham
- Pasta napolitana
- Pasta met vleessaus
- Risotto met tomaten
- Rosbief
- Salami
Blaufränkisch / Lemberger
- (Hongaarse) goulash
Bonarda
- Empanadas
- Erwtensoep
- Irish stew
- Ossentong
Bonarda & Cabernet sauvignon
- Gebakken biefstuk tartaar
- Ossentong
Cabernet franc
- Barbarie aux olives
- Brochettes met eendenhart
- Gevulde gans
- (Hongaarse) goulash
- Jonge eend met perzik
- Kalfstong met madeirasaus
- Konijn
- Met rundvlees gevulde paprika’s
- Rillons
- Zeebaars
Kaas:
- Kernhem
Cabernet sauvignon
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Châteaubriand met bearnaisesaus
- Duif
- Eend (wild)
- Entrecote (gebakken of gegrild)
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus (betere wijnen)
- Hert
- Lamskoteletten
- Lamsribstuk met mosterd
- Patrijs (betere wijnen)
- Pizza met vlees
Kaas:
- Chesire
- Goudse (alle soorten, behalve overjarige en zeer oude kaas)
- Leicester
Cabernet sauvignon (Argentinië)
- Wilde eend
- Fondue bourguignonne
- Lamskoteletten
Kaas:
- Leicester
Cabernet sauvignon (Australië)
- Wilde eend
Kaas:
- Cheshire
Cabernet sauvignon (Bulgarije)
- Gebakken biefstuk tartaar
- Gebakken of gegrilde varkenshaaskarbonade
- Lamsbout
- Lamskoteletten
Cabernet sauvignon (Californië)
- Châteaubriand met bearnaisesaus
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Patrijs
- T-bone steak
- Wilde eend
Kaas:
- Cheshire
- Leicester
Cabernet sauvignon (Chili)
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Châteaubriand met bearnaisesaus
- Duif
- Empanadas
- Entrecote (gebakken of gegrild)
- Hert
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Lamsbout
- Lamskoteletten
- Patrijs
- Runderlappen (gebakken of gestoofd)
- Tournedos rossini
- Wilde eend
Kaas:
- Cheshire
- Belegen Edammer
- Goudse (alle soorten, behalve overjarige en zeer oude kaas)
- Leicester
Cabernet sauvignon (Italië)
- Châteaubriand met bearnaisesaus
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Hert
Cabernet sauvignon (Nieuw-Zeeland)
- Châteaubriand met bearnaisesaus
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Hert
Kaas:
- Goudse (alle soorten, behalve overjarige en zeer oude kaas)
Cabernet sauvignon (Spanje)
- Wilde eend
Cabernet & merlot
- Gebakken of gegrilde Entrecote
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Hert
- Lamskoteletten
- Varkensrollade
Kaas:
- Goudse (alle soorten, behalve overjarige en zeer oude kaas)
Cabernet & Shiraz
- Couscous
- Duif
- Duitse biefstuk
- Irish stew
- Lamsribstuk met mosterd
- Runderrollade
- Struisvogelbiefstuk
- Surinaams eten
- Varkensrollade
Kaas:
- Cheddar
- Belegen Edammer
- Kernhem
Cannonau (Sardinië)
- Barbecue (of meer algemeen: geroosterd vlees, vooral lam)
Carignan / Cariñena
- Barbecued ribs
- Braadworst
- Chili con carne
- Chorizos
- Confit de canard
- Eend
- Geit
- Ham (gebraden)
- Hert
- Jachtschotel
- Kalkoen
- Mexicaanse riblappen
- Paprika (rood, geroosterd)
- Runderstoof
- Spareribs
- Varken
Kaas:
- Friese nagelkaas
- Gorgonzola
- Kruidenkaas
Carmenère
- Beef Wellington
- Duif
- Runderrollade
- Schapenbout
- Spareribs
- Struisvogelbiefstuk
- Wilde eend (bijvoorbeeld met bosbessensaus)
Kaas:
- Brie
- Oude Edammer
Cinsault cabernet
- Varkenshaas karbonade (gebakken of gegrild)
- Macaroni
Dolcetto
- Antipasti
- Bagna cauda (bij jonge dolcetto)
- Borsjtj
- Braadworst
- Kalfsvlees
- Kalfsentrecote met citroensaus
- Lasagna
- Ossobucco
- Radicchio
- Risotto met tomaten of paddenstoelen
Dornfelder
- Haas, hazenpeper, hazenrug
Kaas:
- Hollandse gatenkaas
Gamay
- Andouillette
- Ardenner Ham
- Borsjtj
- Bundnerfleisch
- Carpaccio van rundvlees
- Cassoulet
- Champignonsalade
- Corned beef
- Gestoofde paling
- Gevulde schapenborst
- Kalfsvinken
- Snoekbaars met sjalotten en rode wijnsaus
- Varkenspate
- Varkensrillette
- Vleeswaren van varkensvlees
- Voorjaarsduif
Kaas:
- Reblochon
- Selles-sur-Cher
- Valancay
Grenache
- Lamsbout met rozemarijn, knoflook en ansjovis
- Stoof van rundvlees
- Varkensschouder
- Gegrilde groenten zoals aubergine, venkel, courgette
Grenache (rosé)
Kaas:
- Chaumes
Grenache (Australië)
- Confit de canard
Kékfrankos
- (Hongaarse) goulash
Lemberger: zie blaufränkisch
Malbec
- Chili con carne
- Chinese vleesschotel
- Confit de canard
- Empanadas
- Entrecote (gebakken of gegrild)
- Indiase gerechten
- Irish stew
- Jachtschotel
- Lamskebab, shis kebab
- Mexicaanse gerechten
- Pasta met broccoli-gorgonzola-saus
- Runderrollade
- Schapenvlees
- Spareribs
- Struisvogelbiefstuk
- Surinaamse gerechten
Melnik
- Hongaarse goulash
- Moussaka
Kaas:
- Oude of overjarige Goudse
Mencia
- Pizza met ansjovis
- Curry met linzen en lamsvlees
- Volle gerechten met linzen
- Kalfsvlees, gebraden
- Kwartel
- Paddenstoelen
- Gegrilde radicchio
- Varkensschouder
Merlot (Alto Adige)
- Haas, hazenpeper, hazenrug
Merlot (Argentinië)
- Beef Wellington
- Duif met ganzenlever
- Gans (eventueel gevuld)
- Kwartel
- Lamsrib met mosterd
- Ossenstaart
- Wilde eend (o.a. met bosbessensaus)
Kaas:
- Brie
Merlot (Australië)
- Wilde eend (o.a. met bosbessensaus)
Merlot (Bulgarije)
- Goulash
- Wildpaté
Merlot (Californië)
- Beef Wellington
- Duif met ganzenlever
- Gans (eventueel gevuld)
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Tournedos rossini
- Wilde eend (o.a. met bosbessensaus)
Kaas:
- Brie
Merlot (Chili)
- Beef Wellington
- Gans (eventueel gevuld)
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- Hert
- Konijn met pruimen
- Kwartel
- Lamsribstuk met mosterd
- Ossenstaart
- Spareribs
- Tournedos rossini
- Varkensrib van de barbecue
- Wilde eend (o.a. met bosbessensaus)
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse
- Brie
Merlot (Côtes de Duras)
- Kalfsmedaillons Marengo
Merlot (Italië)
- Hert
Merlot (Nieuw-Zeeland)
- Hert
Merlot (Spanje)
- Beef Wellington
- Wilde eend
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse
- Brie
Merlot (Uruguay)
- Konijn met pruimen
- Lamsribstuk met mosterd
- Ossenstaart
Kaas:
- Brie
Merlot (Washington)
- Beef Wellington
- Duif met ganzenlever
Kaas:
- Brie
Merlot (Zuid Frankrijk)
- Beef Wellington
- Duif met ganzenlever
- Gans (eventueel gevuld)
- Konijn met pruimen
- Kwartel
- Ossenstaart
- Varkenshaas met pruimensaus
- Varkensrib van de barbecue
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse
- Brie
Merlot (Zuid-Afrika)
- Beef Wellington
- Duif met ganzenlever
- Gans (eventueel gevuld)
- Hert
- Konijn met pruimen
- Kwartel
Monastrell (Spanje)
- Varkenswang in eigen jus met aardpeer
Mondeuse
- Lamszadel uit de oven
Monica (Sardinië)
- Antipasti (bijvoorbeeld: salami, parmaham)
- Lamsvlees met rozemarijn
- Rood vlees
Kaas:
- Schapenkaas
Pinot nero/ Pinot noir (Italië)
Kaas:
- Taleggio
Pinot noir
- Beef Wellington
- Fazant
- Kalkoen (gevuld)
- kalfsentrecote met marsalasaus
- kalfsentrecote met paddestoelensaus
- kalfsentrecote met rode vruchtensaus
- Kip met champignonsaus
- Patrijs
Kaas:
- Gruyère
- Gubbeen
- Lancashire
- Roomkaas van koemelk
Pinot noir (Californië)
- Boeuf bourguignon
- Haas met roomsaus
- Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)
- Varkenswang in eigen jus met aardpeer
Pinot noir (Chili)
- Boeuf bourguignon
- Haas met roomsaus
- Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)
Pinot noir (Duitsland)
- Haas met roomsaus
Pinot noir (Elzas)
- Baeckeoffe
- Châteaubriand
- Hert
- Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)
- Kip met champignonsaus
- Lamstong
- Ossentong
- Varkensrillette
Pinot noir (Roemenië)
- Boeuf bourguignon
- Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)
- Speenvarken
- Varkenswang in eigen jus met aardpeer
- Wildpate
Kaas:
- Taleggio
Pinot noir (Zuid-Afrika)
- Boeuf bourguignon
- Haas met roomsaus
- Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)
- Varkenswang in eigen jus met aardpeer
Pinotage
- Gebakken of gegrilde varkenshaaskarbonade
- Goulash
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- Indiase gerechten
- Lamsbout
- Lamskoteletten
- Patrijs
- Struisvogelbiefstuk
- Varkensrollade
Kaas:
- Friese nagelkaas
- Oude Edammer
Primitivo
- Chinese vleesgerechten
- Indiase gerechten
- Runderrollade
- Wildbraad
- Wildstoofpot
Kaas:
- Friese nagelkaas
- Gorgonzola
- Leidse kaas
- Parmezaan
Sangiovese
- Ossobucco
- Parelhoen met parmaham
Sankt Laurent
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- Kwartel
Kaas:
- Hollandse gatenkaas
Spätburgunder
- Duitse biefstuk
- Gans (eventueel gevuld)
- Gebakken of gegrilde tonijn
- Huzarensalade
- Kwartel
Syrah/Shiraz
- Chinese gerechten
- Confit de canard
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Indiase gerechten
- Irish stew
- Rib-eye
- Runderrollade
- Struisvogelbiefstuk
- Varkensrib van de barbecue
- Wilde eend met truffel en selderij
Kaas:
- Appenzeller
- Cheddar
- Edammer
- Emmenthaler
- Goudse
- Gruyère
Shiraz (Australië)
- Gebraden fazant met calvados-appelsaus
- Haas met portsaus
- Lamsschouder met knoflook
- Wildbraad
- Wilde eend met truffel en selderij
- Wildstoofpot
Kaas:
- Bleu d’Auvergne
- Bleu de Bresse
- Bleu des Causses
- Cheddar
- Oude of overjarige Goudse
- Parmezaan
- Roquefort
Shiraz (Californië)
- Lamsschouder met knoflook
Syrah/Shiraz (topwijnen)
- ★ Hert
- ★ Rundvlees
Kaas:
- ★ Cheddar
Tannat
- Confit de canard
- Eendenlever
- Hachee
- Indiase gerechten
- Irish stew
- Mexicaanse gerechten
- Pasta met broccoli-gorgonzolasaus
- Pasta met paddestoelen
- Schapenvlees
- Shoarma
- Surinaamse gerechten
- Wilde eend (bijvoorbeeld met bosbessensaus)
Kaas:
- Cantal
Touriga Nacional
- Huevas a la flamenca (Eieren met saus van ui, tomaat, pittige worst en paprika)
- Stoof van hert met spek
- Stoofschotel
- Lamsbout met rozemarijn, knoflook
- Gebraden speenvarken
- Bloedworst
Tinta barocca
- Chili con carne
- Erwtensoep
- Haas met portsaus
- Struisvogelbiefstuk
- Wild zwijn
Zinfandel
- Chinese gerechten
- Haas met portsaus
- Indiase gerechten
- Irish stew
- Jachtschotel
- Lamskebab, shis kebab
- Mexicaanse gerechten
- Runderrollade
- Spareribs
- Turkse gerechten
- Varkensrib van de barbecue
- Wildbraad
- Wildstoofpot
- Wild zwijn
Kaas:
- Cheddar
- Colby
- Friese nagelkaas
- Gloucester
- Gorgonzola
- Leidse
- Parmezaan
- Stilton
Zweigelt
- Chorizo of gerechten ermee
- Eend met gestoofde little gem en doperwtjes
- Hazenpeper
- Hongaarse goulash
- Kabeljauw met groene linzen met gedroogde ham
- Kalfslever met aardappelpuree
- Pieroge (Poolse knoedels) met kool en paddestoelen
- Radicchio – gestoofd of gegrild
- Rosbief met gebakken uien
- Rundergoulash
- Tonijn(steak) – licht geschroeid
- Varkensrollade
- Varkensworst