Een algemene opmerking over wijnen bij desserts: ook al duidt de term “dessertwijn” in de volksmond alle zoete wijnen aan, lang niet alle zoete wijnen doen het goed bij zoete desserts. De beste zoete wijnen (zoals Sauternes, de top uit Loire en Duitsland) doen het vaak veel beter bij fruit dan bij ijs, gebak of andere mierezoete hapjes. Naast desserts met chocola passen slechts enkele zeer krachtige (vaak rode) zoete wijnen. De meeste desserts in de traditionele zin overschaduwen dessertwijnen. Mooi alternatief, neem het letterlijk: “dessert – wijn”, zonder iets erbij. Vrijwel altijd de beste optie.
Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…
Aardbeien
- Champagne (géén slagroom op de aardbeien!)
- Moscatel (Valencia)
- Moscato d’Asti
- Orange muscat (Californië)
Abrikozen
- Barsac
- Muscat (Zuid Frankrijk)
- Muscat de Beaumes-de-Venise
- Muscat de Frontignan
- Samos (Griekenland)
- Sauternes
Amandeltaart
- Bonnezeaux
- Côteaux du Layon
- Muscat de Rivesaltes
- Quarts de Chaume
Ananas
- Barsac
- Moscatel (Valencia)
- Moscato d’Asti
- Orange muscat (Californië)
- Sauternes
Apfelstrudel
- Ausbruch (Oostenrijk)
- Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
- Bonnezeaux
- Côteaux du Layon
- Ice wine (Canada)
- Quarts de Chaume
- Sauternes
- Sherry (PX)
- Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Banaan
- Muscat de Frontignan
- Muscat de Rivesaltes
Bavarois
- Muscat de Beaumes-de-Venise
Blanc manger
- Barsac
- Cadillac
- Loupiac
- Monbazillac
- Sainte-Croix-du-Mont
- Sauternes
Brioche
- Rivesaltes (rood)
- Muscat de beaumes-de-venise
- Elzas (vendanges tardives)
Cassata
- Asti spumante
- Moscato d’Asti
- Samos (Griekenland)
Charlotte Russe
- Asti spumante
- Moscato d’Asti
Cheese cake
- Barsac
- Muscat de Rivesaltes
- Orange muscat (Californië)
- Samos (Griekenland)
- Sauternes
Chocolade(taart)
- Banyuls (grand cru)
- Marsala (Sicilië)
- Maury
- Mavrodaphne (Griekenland)
- Pineau des charentes (rose)
- Sherry (PX)
Christmas pudding
- Ausbruch (Oostenrijk)
- Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
- Bonnezeaux
- Côteaux du Layon
- Late Harvest riesling (Australië, Chili, Zuid-Afrika)
- Loupiac
- Monbazillac
- Moscato d’Asti
- Quarts de Chaume
- Sainte-Croix-du-Mont
- Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Citroentaart
- Beerenauslese (riesling uit Duitsland of Oostenrijk)
- Elzas (selection de grains nobles)
- Cerons
- Gewürztraminer vendange tardive
- Rivesaltes (wit)
- Trockenbeerenauslese (riesling uit Duitsland of Oostenrijk)
Crême brulée
- Banyuls
- Beerenauslese (de Crême brulée moet dan niet te zoet zijn)
- Malvasia (Sicilië)
- Maury
- Muscat de Rivesaltes
- Samos (Griekenland)
- Sauternes (de Crême brulée moet dan niet te zoet zijn)
- Sherry (PX)
- Trockenbeerenauslese (de Crême brulée moet dan niet te zoet zijn)
Crêpes Suzette
- Asti spumante
- Muscat (Zuid Franktijk)
- Orange Muscat (Californië)
- Samos (Griekenland)
Far breton
- Pineau des charentes
- Anjou Côteaux de la Loire
- Cadillac
Fraisier
- Muscat de rivesaltes
- Maury
Frambozen
- Moscatel (Valencia)
- Moscato d’Asti
Fruit (niet te zoet, zonder slagroom)
- Ausbruch (Oostenrijk)
- Barsac
- Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
- Ice Wine (Canada)
- Late Harvest riesling
- Orange muscat (Californië)
- Sauternes
- Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
- Vouvray (moulleux)
Île flottante
- Ausbruch (Oostenrijk)
- Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
- Loupiac
- Rivesaltes (wit)
- Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Île flottante met crème anglaise
- Asti spumante
- Barsac
- Muscat de rivesaltes
- Samos (Griekenland)
- Sauternes
Karamelpudding
- Banyuls
- Liqueur Muscat (Australië)
- Malaga
- Maury
- Sherry (PX)
Kerstgebak (Buche de Noël)
- Champagne (halfdroog/ demi-sec)
- Clairette de die (tradition)
Kouglof
- Quarts de chaume
- Elzas (vendages tardives)
- Muscat de mireval
Meloen
- Moscatel (Valencia)
- Moscato d’Asti
Meringue
- Asti spumante
- Moscatel (Valencia)
- Moscato d’Asti
- Orange Muscat (Californië)
Notentaart
- Banyuls
- Liqueur Muscat (Australië)
- Malaga
- Moscatel de Setubal
- Sherry (PX)
- Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
- Vin santo
Peer
- Ausbruch (Oostenrijk)
- Barsac
- Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
- Sauternes
- Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Peer – Gepocheerde … met zwarte peper en parmezaanse kaas
- Torcolato (Veneto)
Perzik
- Ausbruch (Oostenrijk)
- Barsac
- Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
- Sauternes
- Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
Pithiviers
- Maury
- Bonnezeaux
- Muscat de lunel
Pompoen
- Black Muscat (Californië)
- Loupiac
- Monbazillac
- Orange Muscat (Californië)
- Sainte-Croix-du-Mont
Profiteroles
- Asti spumante
- Muscat (Zuid Frankrijk)
- Samos (Griekenland)
Pruimen
- Banyuls
- Malaga
- Maury
- Mavrodaphne (Griekenland)
Pudding (crème renversée)
- Côteaux du layon-villages
- Sauternes
- Muscat de saint-jean-de-minervois
Salade d’oranges
- Sainte-croix-du-mont
- Rivesaltes (wit)
- Muscat de rivesaltes
Semifreddo
- Sekt (droog)
Sinaasappel
- Moscatel (Valencia)
- Moscato d’Asti
- Muscat de Beaumes-de-Venise
- Muscat de Rivesaltes
- Orange Muscat (Californië)
Spekkoek
- Banyuls
- Muscat de Beaumes-de-Venise
- Muscat de Rivesaltes
- Sherry (PX)
- Tokaji Aszu (4 puttonyos of hoger)
Tarte tatin
- Arbois (vin de paille)
- Jurancon
- Liqueur Muscat (Australië)
- Moscato d’Asti
- Muscat de Beaumes-de-Venise
- Muscat de Rivesaltes
- Pineau de charentes
Tiramisu
- Banyuls
- Malaga
- Maury
- Liqueur Muscat (Australië)
- Sherry (PX)
- Vin santo
Tompoes met frambozen, crème anglaise en frambozensaus
- Vin santo
Tropisch fruitsalade met gembersiroop en mangosorbet
- Franciacorta Brut (bij voorkeur “Bellavista”)
Vanille-ijs met frambozensap
- Loupiac
- Côteaux du layon
Zabaglione
- Asti spumante
- Marsala