Op deze pagina staan wat algemene combinaties en kenmerken van deze keuken. Dit is natuurlijk een kleine selectie als handreiking. In China alleen al bestaan er zoveel provincie’s met elk hun eigen keuken. Kortom een grote verscheidenheid aan kookstijlen. Lees ook dit artikel!
De ervaring leert dat pikante gerechten de smaakpapillen op scherp zetten en juist de mond ‘schoonmaken’. Dus wees niet bang voor wijn-spijs combinaties in de Aziatische keuken. Bij pittige gerechten doen wijnen met een restzoetje het goed. Denk aan Duitse kabinett of spätlese. Maar ook wijnen die bijna droog zijn maar toch vaak iets meer restsuiker dan andere droge wijnen hebben: chenin blanc (vooral uit de Loire), bijna alle witte wijnen uit de Elzas, moscato d’Asti, etc.
Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…
Chinees
Dim sum of wonton gefrituurd
- Riesling (Duitsland kabinett of spätlese)
- Champagne
- Elzas Pinot Gris
- Pinot blanc, pinot bianco
- Pinot grigio
- Soave
Eend – Pekingeend
- Cava seco
- Clairette de Die
- Gewürztraminer
- Müller-Thurgau
- Muscat
- Pinot gris
- Pinot noir / spätburgunder
- Riesling spätlese
- Rosso di Montalcino
- Shiraz (licht, fruitig)
- Tarrango
- Tierra de Castilla y Léon (Spanje) (niet houtgerijpt)
Noedels met garnalen of andere zeevruchten
- houtgerijpte, droge D.O. Alicante (Spanje) met chardonnay
- houtgerijpte rosé zoals Tavel uit Frankrijk (met mourvèdre)
Indiaas
Kedgeree
- Semillon (lichtere stijl met enige rijping)
Kip met kerrie
- Côtes de Provence (rosé)
- Gewürztraminer (Elzas)
- Grüner Veltliner
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
- Viognier (Zuid Frankrijk)
Indiaase curry
- Chardonnay uit Australië, Nieuw-Zeeland
- Viognier (houtgelagerd)
- Gewürztraminer
Indisch / Indonesisch
Algemeen
- Grüner Veltliner
- Chianti Classico
- Ribera del Duero
- Riesling (kabinett of spätlese)
- ★ Rosé (droog, eigenlijk alle)
- Zuid-Afrikaanse Syrah of Cabernet Franc
Babi pangang
- Clairette de Die
- Grenache rosé (Australië)
- Muscat (droog, hoeft niet beendroog)
- Pinot gris
- Riesling spätlese (Mosel)
- Rosé (d’Anjou of (noord) Spanje)
Gado gado
- Chardonnay met wat hout
- Lichte rosé
- Pinot gris (Elzas)
- Viognier (Languedoc)
Nasi goreng
- The manis (traditionele Indonesische thee)
- Weissburgunder
- Witbier (zoals Hoegaarden of een Weizen)
Rendang
- Biertje
- Bloemige, kruidige witte wijn
- Gewürztraminer (Elzas, droog)
- Rosé (Spanje)
- Stevige, fruitige rode wijn met weinig of soepele tannine zoals Chianti, Valpolicella of Chinon
Japans
De Japanse keuken wordt door vis gedomineerd. Bij de adviezen bij sushi en sashimi moet dus rekening worden gehouden welke vis onderdeel uitmaakt van het gerecht. Onderstaande adviezen zijn vrij algemeen en veilig, omdat meestal verschillende vissoorten passeren. Nog algemener is het advies: houd het licht en hoog in de zuren. Geen of weinig hout is noodzakelijk om de subtiliteit van de Japanse keuken tot zijn recht te laten komen.
Sushi
- Albariño
- Chablis
- Champagne (en andere droge mousserende wijnen)
- Chenin blanc (Loire)
- Friuli (lichte wijnen, geen of weinig hout)
- Muscadet Sevre et Maine sur lie
- Pinot grigio
- Riesling (Mosel-Saar-Ruwer, Rheingau, kabinett)
- Sherry (fino of manzanilla)
Sashimi
- Chablis
- Chardonnay (fris, uit o.a. Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika)
- Riesling (halfdroog, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen)
Thai
Thaise groene curry
- Sauvignon blanc – Nieuw Zeeland
- Riesling – niet te droog
- Pinot gris
Pad Thai
- Gruner Veltliner
- Viognier (als het gerecht mild pittig is)
- Riesling
- Rosé