Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte wijn uit…
De overzichtskaart van Franse wijnstreken:
Beaujolais
Beaujolais
- Petite friture
Bordeaux: Zie op de afzonderlijke pagina
Bourgogne: Zie op de afzonderlijke pagina
Champagne (niet mousserend!)
Côteaux Champenois
- Cassolette van mosselen met spinazie
- Gegrild worstje
- Oesters met champagne
Corsica
Patrimonio
- Langouste mayonnaise
Kaas:
- Corsicaanse geitenkaas
Dordogne
Bergerac
- Crudité
- Gebakken paling
- Gegrilde (zee)baars
- Palette au sauvignon
- Paprikasalade
- Schelvis
- Soufflé nantua
Côtes de Bergerac (moelleux)
Kaas:
- Bleu d’Auvergne
- Bleu de Bresse
Côtes de Duras
- Crudité
- Garnalenragout
- Paprikasalade
- Schelvis
- Zalmmousse
Côtes de Duras (sauvignon)
- Baskisch kuiken
- Rode tonijn met uien
Kaas:
- Raclette
Montravel
- Gebakken paling
Kaas:
- Cabecou
- Franse geitenkaas
Jura
Arbois
- Gemeste jonge hoen demi-deuil
- Gesauteerde kalfsnier au vin jaune
- Gesauteerd kuiken op morilles
- Kalfsragout a l’ancienne
- Matelotte de l’Ill
- Zure zult (of kopkaas)
Arbois (vin jaune)
- Zeekreeft a la Americaine
Kaas:
- Beaufort
- Comte
- Oude of overjarige Goudse
Château-chalon
Kaas:
- Comte
- Oude of overjarige Goudse
Côtes du Jura
- Doperwten
- Gepaneerde kalfsoester
- Kalkoenvlees met roquefort
Kaas:
- Bleu de Bresse
Côtes du Jura (vin jaune)
- Canard a l’orange
Kaas:
- Comte
- Oude of overjarige Goudse
- Roquefort
l’Etoile
- Pochouse
Kaas:
- Fourme d’Ambert
languedoc
Picpoul de Pinet
- Bouillabaisse
- Gebakken oesters
- Gegratineerde mosselen
- Jambon persillé
- Kabeljauwstoofpot
- Rode poon
Loire: Zie op de afzonderlijke pagina
Midi
Clairette de Bellegarde
- Gegrilde sardines
- Rode pepers (gegrild) in azijnsaus
Clairette du Languedoc
- Rouille setoise
- Sojasalade
Corbieres
- Gepaneerde kalfsoester
- Kikkerbilletjes
Côteaux du Languedoc
- Griet ‘Dieppoise’
- Rode tonijn met uien
Rivesaltes
Kaas:
- Sainte-Maure
Provence
Bandol
- Bouillabaisse
- Ratatouille
- Zeebrasem in zoutkorst
Bellet
- Gegrilde (zee)baars
Cassis
- Bouillabaisse
- Zeebrasem in zoutkorst
Kaas:
- Banon
- Corsicaanse geitenkaas
Côteaux d’Aix-en-Provence
- Bouillabaisse
- Gebakken of gegrilde aubergine
- Ratatouille
- Rode tonijn met uien
- Salade Nicoise
- Tapenade
- Zeebrasem in zoutkorst
Kaas:
- Carre de l’Est
Côtes de Provence
- Bouillabaisse
- crèmeuse van schorseneren met coquilles en een emulsie van dragon en waterkers (let op: alleen met top uit de Côtes!)
- Gebakken heilbot met kaassaus en knoflook
- Gebakken of gegrilde aubergine
- Gebraden konijn met mosterd
- In rode wijn en port gemarineerde Skrei kabeljauw, roerei met truffel, dubbelgedopte tuinbonen en een zalf van peulvruchten met een rode wijnvinaigrette (let op: alleen met top uit de Côtes!)
- Op de huid gebakken rode mul
- Ratatouille
- Roodbaars van de barbecue
- Salade Nicoise
- Tapenade
- Zeebrasem in zoutkorst
Kaas:
- Banon
- Picodon
- Saint-Nectaire
Rhône: Zie op de afzonderlijke pagina
Savoie
Abymes
- Asperges
- Baars
- Rivierkreeftjes
Kaas:
- Beaufort
- Reblochon
- Tomme de Savoie
Apremont
- Asperges
- Fruits de mer
- Gebakken baarsfilet
- Kaasfondue
- Langouste mayonnaise
- Rivierkreeftjes
Kaas:
- Beaufort
- Raclette
- Reblochon
- Tomme de Savoie
Chignin bergeron
- Koude koolvis
Kaas:
- Beaufort
- Reblochon
- Tomme de Savoie
Crepy
- Gebakken baarsfilet
Rousette de Savoie
- Oesters met champagne
Kaas:
- Pelardon
Seyssel
- Driftige wijting
Vin de Savoie
- Rivierkreeftjes
- Wiener schnitzel
Kaas:
- Beaufort
- Raclette
- Reblochon
- Tomme de Savoie
Vin de pays
Vin de Pays d’Oc
- Blanquette de veau
- Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfshaas, etc.
Vin de Pays de Côtes de Gascogne
- Aardappelsalade (fris, neutraal)
- Ardenner ham
- Avocado met vinaigrette
- Champignonsalade
- Crudité
- Fish and chips
- Garnalencocktail
- Gebakken of gegratineerde schol
- Gekookte mosselen
- Gezouten amandelen
- Haringsalade
- Indiase gerechten
- Jamon serrano
- Kaasfondue
- Kip-tandoori
- Koolvis
- Mosselcocktail
- Rijsttafel
- Slakken met knoflookboter
- Stokvis
- Surinaamse gerechten
- Tapenade
- Tomatensalade
- Tortellini
- Turkse gerechten
- Vegetarische loempia
- Vichysoise
Kaas:
- Kruidenboursin
Zuidwest
Bearn
- Petite friture
Buzet
- Hete bliksem
Côtes de Saint-Mont
- Aardappelschotel met ansjovis
- Blinde vink
- Garnalencocktail
- Gebakken paling
- Jambon persillé
- Kalfslever met uien
- Kruidig roergebakken kip
- Paddestoelensalade
- Stokvis
- Uiensoep
- Wiener schnitzel
Côtes du Roussilon
- Botervis
- Bouillabaisse
- Forel op amandelen
Gaillac
- Baskische tonijn
- Zoetwaterkreeft/ Rivierkreeft
Kaas:
- Cabecou
Gaillac (vin de voile)
- Gesauteerde kalfsnier au vin jaune
Jurançon
- Ardenner ham met meloen
- Gegrilde sardines
- Krabcocktail
- Pekingeend
Kaas:
- Banon
- Manchego
Muscat
- Ardennerham met meloen
- Indiase gerechten
- Kalfsoester met druivensaus
- Kwartel met druiven
- Thaise gerechten
Pacherenc de Vic-bilh
- Baskische tonijn
Kaas:
- Brebis