Wijn en spijs combineren: rode bourgogne

Wijn en spijs combineren: rode bourgogne

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een rode bourgogne uit…

Côte d’Or (algemeen)

  • ★ Gegrilleerde kapoen
  • Parelhoen (bij iets krachtiger wijnen)
  • Patrijs (bij krachtige wijnen)
  • Korhoen (bij krachtige wijnen)
  • Houtsnip (bij krachtige wijnen)
  • Haas (bij krachtige wijnen)
  • Hert (bij krachtige wijnen)

Aloxe-Corton

  • Patrijs
  • Warme rosbief
  • Wilde eend met kersensaus

Kaas:

  • Citeaux

Auxey-Duresses

  • Gebraden jong konijn

Beaune

  • Koude rosbief
  • Patrijs

Kaas:

  • Brie

Bonnes-mares

  • Hazenpeper
  • Nootjes van everzwijn met jenever van Filiers en jeneverbessen

Bourgogne

  • Auberginebeignets
  • Beef Wellington
  • Canard a l’orange
  • Chutney
  • ★ Eend – Geroosterde (bij krachtige, jonge wijn)
  • ★ Gans – Geroosterde (bij krachtige, jonge wijn)
  • Gans (gevuld)
  • Haas met roomsaus
  • Kalkoen – Gevulde
  • Kalfsbiefstuk met marsalasaus
  • Kalfsbiefstuk met paddestoelensaus
  • Kip met champignonsaus
  • Konijn
  • Kwartel
  • Oeufs en meurette
  • Pot au feu
  • Speenvarken
  • Tamme eend
  • Varkensrillette

Kaas:

  • Abbaye de Citeaux
  • Beaufort
  • Brie
  • Brillat-Savarin
  • Brouere
  • Chaource
  • Cornish yarg
  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Gubbeen
  • Hollandse gatenkaas
  • Lancashire
  • Langres
  • Saint-Nectaire

Bourgogne Passe-tout-grains

  • Bundnerfleisch
  • Provençaals gebakken lam

Chambertin

  • Gelakte reeboknootjes met kardamom en acaciahoning
  • Zwijnenbout met saus van wildbraad

Chambolle-Musigny

  • Fazant
  • Reerug
  • Speenvarken met dragon-botersaus – Gerookte en gegrilde

Chassagne-Montrachet

  • Jonge parelhoen op armagnac

Clos de Lambrays

  • Varkenshaas gevuld met romige morieljes

Corton

  • Reekalfsnootjes ‘Chevreuil grand veneur’

Kaas:

  • Vacherin

Corton-Charlemagne

  • Foie gras (naturel)

Côte de Beaune

  • Coq au vin rouge
  • Gebraden boseend met Orval, champignons en sultanarozijnen
  • Kalfsoester met tomatensaus en olijven
  • Kotelet van ree(bok)
  • Lam – Blanquette van melklam met lavendel

Côte de Nuits

  • Flan van gevogeltelevers
  • Gebraden hazenrug met kerrie
  • Gebraden Mechelse koekoek met oosterse rivierkreeftjes en groenteschotel met verse pasta en basilicum
  • Kalfskop met verse morieljes

Echezeaux

  • Bresse kip geroosterd
  • Fazant met foie gras
  • Kalfsvlees
  • Eendenborst met honing

Fixin

  • Flan van gevogeltelevers (Comme chez soi)
  • Kalfsnier

Kaas:

  • Belegen Edammer

Gevrey-Chambertin

  • Fazant (gebraden met calvados-appelsaus)
  • Gebraden Mechelse koekoek met oosterse rivierkreeftjes en groenteschotel met verse pasta en basilicum
  • Patrijs
  • Wilde eend met kersensaus

Kaas:

  • Morbier

Givry

  • Haas met roomsaus
  • Kalfsnier
  • Kikkerbillen met verse morieljes en tuinbonen
  • Speenvarken met dragon-botersaus – Gerookte en gegrilde
  • Tamme eend

Hautes-Côtes de nuits

Kaas:

  • Rigotte

Irancy

Kaas:

  • Corsicaanse schapenkaas

Ladoix

  • Coq au vin rouge

Macon (superieur)

  • Boeuf Stroganoff
  • Fondue bourguignonne
  • Lasagna

Kaas:

  • Bleu de Bresse

Marsannay

  • Gevulde kalkoen
  • Schapenragout
  • Wilde eend met kersensaus

Mercurey

  • Haas met roomsaus
  • Gevulde kalkoen
  • Kalfsbiefstuk met saus van rode vruchten
  • Lamsfilet en croute

Monthélie

  • Jonge kalkoen aan het spit
  • Kalfsoester met tomatensaus en olijven
  • Tamme eend

Morey-Saint-Denis

  • Hertenbiefstuk
  • Gevulde kalkoen
  • Schapenbout a la ficelle
  • Tamme eend
  • Wilde eend met kersensaus

Musigny

  • ★ Geflambeerde snip
  • Ravioli van zachte Herve-kaas met stroop uit Aubel en frambozenvinaigrette met olijfolie en spekreepjes

Nuits-Saint-Georges

  • Wilde eend

Kaas:

  • Maroilles
  • Pont-l’Eveque

Pernand-vergelesses

  • Brochette van leeuweriken

Pommard

  • Fazant op likeur
  • Patrijs
  • Wilde eend

Richebourg

  • ★ Hazenrug

Rully

  • Boeuf Bourguignon
  • Kalfsbiefstuk met saus van rode vruchten

Saint-Aubin

  • Tamme eend
  • Tournedos bearnaise

Saint-Romain

  • Tamme eend

Santenay

Kaas:

  • Belegen Mimolette

Savigny-les-Beaune

  • Gebraden boseend met Orval, champignons en sultanarozijnen
  • Gesauteerd kuiken op morilles

Kaas:

  • Epoisses

Volnay

  • Fazant
  • Haas (incl. hazenrug)

Vosne-Romanée

  • Gebraden hazenrug met kerrie
  • Gestoofde kalfswang
  • Haas (met roomsaus)
  • Lamsbout in een zoutkorst