Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een rode bordeaux uit…
De appellations:
Rijpe, nog steeds krachtige rode Bordeaux (bijvoorbeeld 2005, 2003, 2000, 1996)
- Lamsschouder of -zadel (incl. niertjes) met een rijke saus
- Filet de boeuf marchand de vin (gelardeerde runderlende met wijn en merg)
- Rib-eye
Rode Bordeaux uit volle, rijpe grote oogstjaren (bijvoorbeeld 1990, 1989, 1986, 1985, 1982, 1970, 1961)
- Met knoflook gebraden lamsschouder of -zadel
- Gebraden runderrib
- Gegrilleerde runderbout
Zeer oude, lichte en delicate rode Bordeaux (bijvoorbeeld: 1978, 1966, 1964 en 1959 of ouder)
- Licht gekruide, gebraden lamsbout of -rib
- Entrecôte
- Gebraden patrijs of korhoen
- Zwezerik
Bordeaux
- Beef Wellington
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Entrecote (gebakken of gegrild)
- Fondue bourguignonne
- Gebakken biefstuk tartaar
- Gevulde paprika (vulling van rundvlees)
- Koude schapenbout mayonnaise
- Pizza met vlees
- Pot-au-feu
- Voorjaarsduif
- Wildpate
Kaas:
- Bonchester
- Cornish yarg
- Gruyère
- Kefalotiri
- Pyrenees
- Reblochon
- Shropshire Blue
Bordeaux Clairet
- Varkensrib vleeswaren
Bordeaux Superieur
- Wildpate
Canon-Fronsac
- Barbarie aux olives
- Beef Wellington
- Duif
- Gans (eventueel gevuld)
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- Hert
- Konijn met pruimen
- Kwartel
- Rosbief in madeirasaus
Kaas:
- Oude Edammer
Côtes de Bourg
- Lamsschouder
Côtes de Castillon
- Beef Wellington
- Gans (eventueel gevuld)
- Gegratineerde groenteschotel
Kaas:
- Laruns
Côtes de Francs
- Beef Wellington
- Konijn met pruimen
- Schapenragout
Fronsac
- Duif
- Gans (eventueel gevuld)
- Gesmoorde zwijnsham
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- Hert
- Konijn met pruimen
- Kwartel
- Piepkuiken met truffelsaus
- Rosbief in madeirasaus
Kaas:
- Brie
- Oude Edammer
- Saint-Nectaire
Graves
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Canard a l’orange
- Gegrilde foie gras
- Gevulde schapenborst
- Hert
- Jonge eend met perzik
- Kwartel
- Lamskoteletten
- Prik a la Bordelaise
- Rundfilet duchesse
- Zalmeitjes
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse
- Belegen mimolette
- Saint-Nectaire
Graves de Vayres
- Schapenkarbonade
Haut-Médoc
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Lamskoteletten
- Lamszadel uit de oven
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse
- Leicester
Lalande de Pomerol
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Duif
- Gans (eventueel gevuld)
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- Hert
- Konijn met pruimen
- Kotelet van ree(bok)
- Kwartel
- Ossenstaart
- Pasta met truffel
- Wilde eend met truffel en selderij
Kaas:
- Brie
- Eisbarech
- Oude Edammer
Listrac
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Duif
- Foie gras (naturel)
- Gemeste jonge hoen met zoutkorst
- Lamskoteletten
- Tournedos bearnaise
Margaux
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Châteaubriand
- Duif
- Lamsfilet in bladerdeeg
- Lamskoteletten
- Patrijs
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse
Médoc
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Kalfslever a l’anglaise
Montagne Saint-Emilion
- Beef Wellington
- Gans (eventueel gevuld)
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- Kippenkerrie
- Ossenstaart
- Rosbief in madeirasaus
- Schapenkerrie
- Zwijnenbout met saus van wildbraad
Kaas:
- Brie
- Chaource
- Oude Edammer
Moulis
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Fazant op likeur
- Lamskoteletten
- Warme rosbief
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse
Pauillac
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Châteaubriand met bearnaisesaus
- Duif
- Geflambeerde snip
- Hert
- ★ Lamsbout
- Lamskoteletten
- Patrijs
Kaas:
- Belegen Edammer
- Belegen of extra belegen Goudse
- Cheddar
- Leicester
Pessac-Léognan
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Hert
- Kwartel
- Lamskoteletten
- Patrijs
Kaas:
- Cheddar
- Belegen of extra belegen Goudse
- Saint-Nectaire
Pomerol
- Beef Wellington
- Duif met ganzenlever
- Gans (eventueel gevuld)
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- ★ Hert
- Kwartel
- Lamsfilet en croute
- Pasta met truffel
- ★ Rundvlees (m.n. gebakken of geroosterde Entrecote)
- Tournedos rossini
- Wilde eend met truffel en selderij
- Zwijnfilet bordelaise
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse
- Brie (m.n. gevuld met truffel)
Premieres Côtes de Blaye
- Jambon persillé
- Konijn met pruimen
- Rosbief in madeirasaus
Premieres Côtes de Bordeaux
- Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Gevulde inktvis
- Hert
Kaas:
- Vacherin
Puisseguin Saint-Emilion
- Eend met raapjes
- Gebraden jong konijn
Saint-Emilion
- Beef Wellington
- Duif met ganzenlever
- Entrecote (gebakken of gegrild)
- Gans (eventueel gevuld)
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- ★ Hert
- Kalfsnier met merg
- Konijn met pruimen
- Kwartel
- Lamsbout
- Lamskoteletten
- ★ Rundvlees
- Schapenbout a la ficelle
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse
- Brie
Saint-Emilion (grand cru)
- Gevulde eend
- Halbran roti
Saint-Estephe
- Châteaubriand met bearnaisesaus
- Duif
- Entrecote (gebakken, gegrild of geroosterd)
- Lamskoteletten
Kaas:
- Belegen Goudse
- Cheddar
Saint-Georges-Saint-Emilion
- Brochettes met eendenhart
- Haas, hazenpeper, hazenrug
Saint-Julien
- Entrecote bordelaise
- Entrecote (gebraden, gegild of geroosterd)
- Jonge parelhoen op armagnac
- Lamscarré Marly
- Lamskoteletten
- Patrijs
Kaas:
- Belegen of extra belegen Goudse