Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een rode wijn uit…
De overzichtskaart van Franse wijnstreken:
Beaujolais: Zie op de afzonderlijke pagina
Bordeaux: Zie op de afzonderlijke pagina
Bourgogne: Zie op de afzonderlijke pagina
Champagne (rood dus)
Côteaux champenois
Kaas:
- Citeaux
Corsica
Ajaccio
- Lamscarré Marly
Kaas:
- Corsicaanse schapenkaas
Patrimonio
- Gesmoord schapenvlees
Vin de Corse
- Lamszadel met tuinkruiden
Dordogne
Bergerac
- Beef Wellington
- Cassoulet
- Gebakken eekhoorntjesbrood
- Gegrilde saucijs de Toulouse
- Kip met champignonsaus
- Kleine gegrilde mul
- Magret au poivre vert
- Prik a la Bordelaise
- Rollade
- Steak maitre d’hotel
Kaas:
- Port Salut
- Pyrenees
Côtes de Duras
- Gesmoorde kalfsfricandeau
- Hazenpate
Côtes de Duras (merlot)
- Kalfsmedaillons Marengo
Côtes du Marmandais
- Boeuf Bourguignon
- Gevulde gans
- Kalfstong met madeirasaus
Pecharmant
- Foie gras op brioches
- Konijn met pruimen
- Lamsbout
Elzas
Pinot noir
- Châteaubriand
- Gesmoorde selderij
- Varkensrillette
Kaas:
- Brie
Jura
Arbois
- Gesmoord rundvlees
- Steak maitre d’hotel
Côtes du Jura
- Gevulde schapenborst
Kaas:
- Epoisses
Languedoc-Roussillon / Midi
Cabardes
- Kalfstong met madeirasaus
Corbières
- Boerenkool met worst
- Chili con carne
- Geconfijt varkensvlees
- Gestoofde lamsschenkel
- Gestoofde of gebakken runderlappen
- Kalfstong
- Kip gevuld met gehakt
- Lamsgehakt met kerrie of kruiden
- Rookworst
- Spareribs
- Turks
- Varkensrib van de barbecue
- Zwijnenbout met saus van wildbraad
Côteaux du Languedoc
- Braadworst
- Gebakken biefstuk tartaar
- Gestoofde of gebakken runderlappen
- Hete bliksem
- Lamsschouder met knoflook
- Pasta met pesto
- Spareribs
Kaas:
- Brie
Côte roannaise
- Gestoofde paling
- Vleeswaren van varkensvlees
Kaas:
- Crottin de Chavignol
Côtes d’Auvergne
- Varkensrib vleeswaren
Kaas:
- Cantal
Côtes de la Malepere
- Kalfstong met madeirasaus
Côtes du Roussillon
- Braadworst
- Stoofvlees van hert
- Merg
- Runderstoofvlees
Faugères
- Boerenkool met worst
- Chili con carne
- Gestoofde lamsschenkel
- Halbran roti
- Hutspot met klapstuk
- Irish stew
- Jachtschotel
- Rookworst
- Spareribs
- Varkensrib van de barbecue
Kaas:
- Saint-Marcellin
Fitou
- Lamskebab
- Schapenkarbonade en schapenvlees in het algemeen
- Shis kebab
- Spareribs
- Turkse gerechten
Kaas:
- Camembert
- Pyrenees
- Roquefort
Minervois
- Boerenkool met worst
- Cassoulet
- Chili con carne
- Gehaktballen
- Gestoofde lamsschenkel
- Gestoofde of gebakken runderlappen
- Hazenrug
- Lamszadel uit de oven
- Rookworst
- Spareribs
- Turkse gerechten
- Varkensrib van de barbecue
Pic Saint-Loup
- Gestoofde lamsschenkel
- Irish stew
- Jachtschotel
Kaas:
- Roquefort
Rivesaltes
- Brioche
Saint-Chinian
- Boerenkool met worst
- Chili con carne
- Gestoofde lamsschenkel
- Hutspot
- Lamsragout met tijm
- Ossentong
- Rookworst
- Varkensrib van de barbecue
Loire: Zie op de afzonderlijke pagina
Provence
Bandol
- Gerookte zwijnenham
- Gevulde eend
- Hert
- Zwijnfilet bordelaise
Kaas:
- Bridamour
- Camembert
Côteaux d’Aix-en-Provence
- Eend met raapjes
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- Kalfslever a l’anglaise
Côtes de Provence
- Gevulde paprika’s
- Haas, hazenpeper, hazenrug
- Provençaals gebakken lam
- Schapenbout a la ficelle
Kaas:
- Bridamour
- Cantal
- Laruns
- Picodon
- Saint-Nectaire
Côtes du Luberon
- Gardiane
- Potee
Rhône: Zie op de afzonderlijke pagina
Savoie
Mondeuse
- Barbarie aux olives
- Lamszadel uit de oven
Vin de Pays
Algemeen
Kaas:
- Leicester
Côtes de Roussillon
- Boerenkool met worst
- Bonenstoofpot
- Forel op amandelen
- Gehaktballen
- Hutspot met klapstuk
- Kebab (lams- of shis kebab)
- Kip – gebakken, gegrild of uit de oven
- Macaroni
- Reebout ‘Chevreuil grand veneur’
- Rookworst
- Runderlappen, gestoofd of gebakken
- Turkse gerechten
- Uiensoep
Kaas:
- Corsicaanse schapenkaas
- Jonge en jong belegen Goudse
Côtes du Roussilon-villages
- Boerenkool met worst
- Entrecote bordelaise
- Gehaktbrood
- Hutspot met klapstuk
- Ossentong
- Rookworst
- Shoarma
- Turkse gerechten
Kaas:
- Camembert
Côtes de Saint-Mont
- Cassoulet
- Confit de canard of d’oie
- Duif met ganzenlever
- Duitse biefstuk
- Gebakken eekhoorntjesbrood
- Gerookte zwijnenham
- Hachee
- Hongaarse goulash
- Kip, gevuld met gehakt
- Pasta met paddestoelen
- Rosbief in madeirasaus
- Schouderkarbonade
- Shoarma
- Varkensrollade
- Wilde eend
Kaas:
- Bleu d’Auvergne
- Bleu de Bresse
- Bleu des Causses
- Brebis
- Cantal
- Roquefort
Côtes du Luberon
- Bonenstoofpot
Vin de Pays de Côtes de Gascogne
- Champignonsalade
Zuidwest
Buzet
- Gesmoord rundvlees
- Gevulde eend
- Kip met champignonsaus
- Konijn met pruimen
- Lamsbout (hoge kwaliteit wijn)
- Steak and kidney pie
- Varkensrollade
Kaas:
- Chaumes
Cahors
- Canard a l’orange
- Cassoulet
- Confit de canard of d’oie
- Gebakken eekhoorntjesbrood
- Geconfijt varkensvlees
- Hongaarse goulash
- Irish stew
- Koude rosbief
- Moten gegrilde zalm
- Rib-eye
Kaas:
- Bleu d’Auvergne
- Bleu de Bresse
- Bleu des Causses
- Cabecou
- Carre frais
- Oude Edammer
- Ossau-Iraty-Brebis Pyrenees
- Roquefort
Côtes de Saint-Mont
Kaas:
- Pont-l’Eveque
Côtes du Frontonnais
- Cassoulet
Gaillac
- Kalfstong in madeirasaus
Kaas:
- Laruns
Madiran
- Cassoulet (ragout met witte bonen)
- Confit de canard
- Duif met ganzenlever
- Eendenlever
- Hongaarse goulash
- Koude rosbief
- Rib-eye
- Wilde eend
Kaas:
- Bleu d’Auvergne
- Bleu de Bresse
- Bleu des Causses
- Brebis
- Cantal
- Morbier
- Oude of overjarige Goudse
- Roquefort
Marcillac
Kaas:
- Eisbarech
Tursan
- Geconfijt varkensvlees
Kaas:
- Saint-Marcellin