Wijn en spijs combineren: rode wijn uit Frankrijk

Wijn en spijs combineren: rode wijn uit Frankrijk

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een rode wijn uit…

De overzichtskaart van Franse wijnstreken:

Beaujolais: Zie op de afzonderlijke pagina

Bordeaux: Zie op de afzonderlijke pagina

Bourgogne: Zie op de afzonderlijke pagina

Champagne (rood dus)

Côteaux champenois

 Kaas:

  • Citeaux

Corsica

Ajaccio

  • Lamscarré Marly

 Kaas:

  • Corsicaanse schapenkaas

Patrimonio

  • Gesmoord schapenvlees

Vin de Corse

  • Lamszadel met tuinkruiden

Dordogne

Bergerac

  • Beef Wellington
  • Cassoulet
  • Gebakken eekhoorntjesbrood
  • Gegrilde saucijs de Toulouse
  • Kip met champignonsaus
  • Kleine gegrilde mul
  • Magret au poivre vert
  • Prik a la Bordelaise
  • Rollade
  • Steak maitre d’hotel

    Kaas:

  • Port Salut
  • Pyrenees

Côtes de Duras

  • Gesmoorde kalfsfricandeau
  • Hazenpate

Côtes de Duras (merlot)

  • Kalfsmedaillons Marengo

Côtes du Marmandais

  • Boeuf Bourguignon
  • Gevulde gans
  • Kalfstong met madeirasaus

Pecharmant

  • Foie gras op brioches
  • Konijn met pruimen
  • Lamsbout

Elzas

Pinot noir

  • Châteaubriand
  • Gesmoorde selderij
  • Varkensrillette

    Kaas:

  • Brie

Jura

 Arbois

  • Gesmoord rundvlees
  • Steak maitre d’hotel

Côtes du Jura

  • Gevulde schapenborst

    Kaas:

  • Epoisses

Languedoc-Roussillon / Midi

Cabardes

  • Kalfstong met madeirasaus

Corbières

  • Boerenkool met worst
  • Chili con carne
  • Geconfijt varkensvlees
  • Gestoofde lamsschenkel
  • Gestoofde of gebakken runderlappen
  • Kalfstong
  • Kip gevuld met gehakt
  • Lamsgehakt met kerrie of kruiden
  • Rookworst
  • Spareribs
  • Turks
  • Varkensrib van de barbecue
  • Zwijnenbout met saus van wildbraad

Côteaux du Languedoc

  • Braadworst
  • Gebakken biefstuk tartaar
  • Gestoofde of gebakken runderlappen
  • Hete bliksem
  • Lamsschouder met knoflook
  • Pasta met pesto
  • Spareribs

 Kaas:

  • Brie

Côte roannaise

  • Gestoofde paling
  • Vleeswaren van varkensvlees

 Kaas:

  • Crottin de Chavignol

Côtes d’Auvergne

  • Varkensrib vleeswaren

 Kaas:

  • Cantal

Côtes de la Malepere

  • Kalfstong met madeirasaus

Côtes du Roussillon

  • Braadworst
  • Stoofvlees van hert
  • Merg
  • Runderstoofvlees

Faugères

  • Boerenkool met worst
  • Chili con carne
  • Gestoofde lamsschenkel
  • Halbran roti
  • Hutspot met klapstuk
  • Irish stew
  • Jachtschotel
  • Rookworst
  • Spareribs
  • Varkensrib van de barbecue

 Kaas:

  • Saint-Marcellin

Fitou

  • Lamskebab
  • Schapenkarbonade en schapenvlees in het algemeen
  • Shis kebab
  • Spareribs
  • Turkse gerechten

    Kaas:

  • Camembert
  • Pyrenees
  • Roquefort

Minervois

  • Boerenkool met worst
  • Cassoulet
  • Chili con carne
  • Gehaktballen
  • Gestoofde lamsschenkel
  • Gestoofde of gebakken runderlappen
  • Hazenrug
  • Lamszadel uit de oven
  • Rookworst
  • Spareribs
  • Turkse gerechten
  • Varkensrib van de barbecue

Pic Saint-Loup

  • Gestoofde lamsschenkel
  • Irish stew
  • Jachtschotel

    Kaas:

  • Roquefort

Rivesaltes

  • Brioche

Saint-Chinian

  • Boerenkool met worst
  • Chili con carne
  • Gestoofde lamsschenkel
  • Hutspot
  • Lamsragout met tijm
  • Ossentong
  • Rookworst
  • Varkensrib van de barbecue

Loire: Zie op de afzonderlijke pagina

Provence

Bandol

  • Gerookte zwijnenham
  • Gevulde eend
  • Hert
  • Zwijnfilet bordelaise

    Kaas:

  • Bridamour
  • Camembert

Côteaux d’Aix-en-Provence

  • Eend met raapjes
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Kalfslever a l’anglaise

Côtes de Provence

  • Gevulde paprika’s
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Provençaals gebakken lam
  • Schapenbout a la ficelle

    Kaas:

  • Bridamour
  • Cantal
  • Laruns
  • Picodon
  • Saint-Nectaire

Côtes du Luberon

  • Gardiane
  • Potee

Rhône: Zie op de afzonderlijke pagina

Savoie

Mondeuse

  • Barbarie aux olives
  • Lamszadel uit de oven

Vin de Pays

Algemeen

    Kaas:

  • Leicester

Côtes de Roussillon

  • Boerenkool met worst
  • Bonenstoofpot
  • Forel op amandelen
  • Gehaktballen
  • Hutspot met klapstuk
  • Kebab (lams- of shis kebab)
  • Kip – gebakken, gegrild of uit de oven
  • Macaroni
  • Reebout ‘Chevreuil grand veneur’
  • Rookworst
  • Runderlappen, gestoofd of gebakken
  • Turkse gerechten
  • Uiensoep

    Kaas:

  • Corsicaanse schapenkaas
  • Jonge en jong belegen Goudse

Côtes du Roussilon-villages

  • Boerenkool met worst
  • Entrecote bordelaise
  • Gehaktbrood
  • Hutspot met klapstuk
  • Ossentong
  • Rookworst
  • Shoarma
  • Turkse gerechten

    Kaas:

  • Camembert

Côtes de Saint-Mont

  • Cassoulet
  • Confit de canard of d’oie
  • Duif met ganzenlever
  • Duitse biefstuk
  • Gebakken eekhoorntjesbrood
  • Gerookte zwijnenham
  • Hachee
  • Hongaarse goulash
  • Kip, gevuld met gehakt
  • Pasta met paddestoelen
  • Rosbief in madeirasaus
  • Schouderkarbonade
  • Shoarma
  • Varkensrollade
  • Wilde eend

    Kaas:

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Brebis
  • Cantal
  • Roquefort

Côtes du Luberon

  • Bonenstoofpot

Vin de Pays de Côtes de Gascogne

  • Champignonsalade

Zuidwest

Buzet

  • Gesmoord rundvlees
  • Gevulde eend
  • Kip met champignonsaus
  • Konijn met pruimen
  • Lamsbout (hoge kwaliteit wijn)
  • Steak and kidney pie
  • Varkensrollade

    Kaas:

  • Chaumes

Cahors

  • Canard a l’orange
  • Cassoulet
  • Confit de canard of d’oie
  • Gebakken eekhoorntjesbrood
  • Geconfijt varkensvlees
  • Hongaarse goulash
  • Irish stew
  • Koude rosbief
  • Moten gegrilde zalm
  • Rib-eye

    Kaas:

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Cabecou
  • Carre frais
  • Oude Edammer
  • Ossau-Iraty-Brebis Pyrenees
  • Roquefort

Côtes de Saint-Mont

    Kaas:

  • Pont-l’Eveque

Côtes du Frontonnais

  • Cassoulet

Gaillac

  • Kalfstong in madeirasaus

    Kaas:

  • Laruns

Madiran

  • Cassoulet (ragout met witte bonen)
  • Confit de canard
  • Duif met ganzenlever
  • Eendenlever
  • Hongaarse goulash
  • Koude rosbief
  • Rib-eye
  • Wilde eend

    Kaas:

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Brebis
  • Cantal
  • Morbier
  • Oude of overjarige Goudse
  • Roquefort

Marcillac

    Kaas:

  • Eisbarech

Tursan

  • Geconfijt varkensvlees

    Kaas:

  • Saint-Marcellin